a1902396125_10

Will Johnson

El Capitan

Categorie:

door Rein van den Berg

11-10-2020

Ik heb een enorm liefhebber van Will Johnsons rauwe onversneden songs. Toen El Capitan in augustus via Bandcamp vrijviel was ik er snel bij. Ik wilde bovendien een azuurblauwe vinylversie van dit album. Verzending, werd aangekondigd, zou niet eerder plaatsvinden dan begin december, wat in de praktijk neerkomt op een levering van het fysieke exemplaar ergens in 2021. Het is niet anders. Ik had het ervoor over.

Vandaag 10.000 stapjes gelopen. Ipod mee. Flink doorgestapt, over de dijk, langs het water. Net voldoende om El Capitan tweemaal in zijn geheel te beluisteren. Muziek waarbij je gedachten wegvloeien. Afleiding geven bij dat wat je bezighoudt. Muzikale overpeinzingen uitgevoerd in een minimalistische bezetting. Veelal uitsluitend Will Johnson en zijn gitaar. Af en toe hoor je, ter vervolmaking, een piano, cello of vibrafoon.

Sommige van de songs zijn al relatief oud, terwijl andere splinternieuw zijn. Ze zijn ontstaan over de achterliggende jaren, zoals Will het beschrijft, bij vrienden thuis te Oregon, in een hotelkamer, een Casinobar of een campingplek. Over de jaren kregen ze meer vorm. In juni van dit jaar ging Will vergezeld van een eenvoudige akoestische gitaar, en samen met Britton Beisenherz, naar Ramble Creed Recording Studio om, in drie dagen tijd, de nummers van hun definitieve uitvoering te voorzien. Soms kun je bijna een speld horen vallen. Gezien de pandemie gaven ze zich niet over aan hun gebruikelijke stramien, maar beperkten zich zo vakkundig als mogelijk. Bijdragen van de andere musici vonden plaats op afstand. Twaalf verstilde nummers met een totale speelduur van 35 minuten. Muziek om in je eentje voor te gaan zitten, al was het maar om de luisterconcentratie te verhogen.

Label:
Keeled Scales


Releasedatum:
07/08/2020