Emma Hill: Clumsy Seduction

Categorie:

door Rein van den Berg

06-09-2010

“Knullige verleiding” luidt vrij vertaald de titel van deze plaat. Een ludieke titel. Ik ben bijna geneigd te denken dat Emma Hill een comediene is. Zelfs haar oogopslag op de hoes weet mijn onzekerheid niet weg te halen. De donkere setting van de hoes schets echter een ander verhaal. Onzekerheid is volgens mij het hoofdthema van deze nieuwe Emma Hill CD. Meer specifiek, de onzekerheid in de keuzes van haar (mogelijke) partners. Juist deze teksten geven bij eerste beluistering nou net dat beetje extra diepte waardoor Clumsy Seduction zich onderscheidt. Emma Hill heeft een zang die zich veelal in de hogere regionen bevindt. Dit heeft niet altijd mijn persoonlijke voorkeur, maar desondanks weten de nummers mij voortdurend te boeien. “You gonna want me now!” bezweert ze haar partner in het up-tempo nummer One Glass to Many. Echte twijfel omtrent zichzelf en haar relaties krijgt gestalte in het mooie uitgeklede Your Fool. Ook het intro van We Do Better in Bed verraadt dat iedere nummer zeer doordacht is gemaakt, en de woorden vormen structureel de punchline “I love you more in this moment than I ever have (or ever will)” Wat blijkt? Dit is alweer zo’n mooie vrouwelijke singer songerwriterplaat. Hij is echter alweer van 2009, maar openbaart zich nu pas. Een plaatje die een tijdje onderhuids heeft geborrelt en dan links en rechts naar boven komt drijven. Hij werd mij vandaag door een Canadese vriend onder de aandacht geschoven, en ik kan niet anders doen dan hem met zijn smaak te complimenteren. Emma Hill, ik kende haar vorige album niet, komt met goudeerlijke teksten. Ze schroomt hierin niet om zichzelf als underdog af te beelden. Ludiek? Een beetje, maar met een serieuze ondertoon. Het kan beslist geen kwaad om jezelf soms te voorzien van enige mate van zelfspot. Emma lijkt dan ook kritischer op zichzelf dan op haar omgeving. Voor mij is duidelijk dat ze mag stoppen zichzelf weg te cijferen. Op basis van haar psychologisch inzichtelijke teksten zou je zeggen: “Emma, kwel jezelf niet zo. Ga door naar het volgende hoofdstuk. Ze komen wel, en anders maar niet!” Een album met mooie intrigerende werkjes, en veelvuldig luisterrijk genot. Een naam die je vanaf nu niet meer naar de achtergrond mag laten glijden. ’t Lijkt mij dat je daar vroeg of laat spijt van krijgt. Afsluiter Highway 101 duurt maar liefst 11:27, en in een aantal vluchtige opsommingen weet ze dan eindelijk een lach op mijn gezicht te toveren. Onnozel is ze allerminst, een pak van mijn hart.