9200000116402977

The Monochrome Set

Fabula Mendax

Categorie:

door Koos Gijsman

27-02-2020

Opgericht in Londen in 1979 door twee ex-leden van Adem & The Ants debuteert de groep The Monochrome Set in 1980 met het album Strange Boutique. Na opvolger Love Zombies (1981) heeft de groep een jaar later met Eligible Bachelors een van de meest opmerkelijke platen uit de post punk periode op hun naam gebracht.

Rond de cabareteske en obscure liedteksten van zanger-liedjesschrijver Bid construeren de groepsleden een kleurrijk klankbeeld van swingende sixties pop en tintelende surfmuziek. In die periode smaak ik het genoegen een imponerend live optreden van deze unieke groep te mogen organiseren voor een dolenthousiast Leids publiek.

Veertig jaar na hun debuut neemt The Monochrome Set ons mee op een reis door de tijd naar de periode van de 15de eeuw. Fabula Mendax is gebaseerd op de vermeende manuscripten van Armande de Pange. Zij verlaat haar familie en sluit zich aan bij een groep volgers van de Maagd van Orleans, de charismatische Joan Of Arc. Met haar belanden we in de chaotische omstandigheden in Noord Frankrijk ten tijden van de Honderdjarige Oorlog. Om de sfeer van deze tijd te vangen trakteren de musici ons op een ruim bemeten klankfestijn met Gothische ondertonen,exotische instrumentaties, Oosterse klankenreeksen, koorzang, bezwerende ritmes en soundscapes.

Fabula Mendax (Leugenachtig Verhaal) laat zich met zijn uitbundige instrumentaties en bonte verzameling liedteksten beluisteren als een spektakelstuk vanjewelste. Een album waarmee de liefhebbers van popliedjes met een verhaal voorlopig ruimschoots onder de pannen zijn.