a2061192793_10

Stephen Simmons

Family Album

Categorie:

door Rein van den Berg

23-10-2020

Dat Stephen Simmons afkomstig was uit een strenggelovig nest kwamen we al te weten bij zijn eerste albums. Hij leek toen vooral bevrijd van die religieuze druk, althans dat was toen mijn indruk. Wanneer ik echter Last Call erbij pak dan blijkt dat reuze mee te vallen. Stephen bedankt op zijn debuut in de eerste plaats zijn Hemelse Vader, zonder hem was tenslotte niets mogelijk. Vervolgens dankt hij zijn eigen vader, en komt via zijn moeder, Granny Simmons terecht bij de volledige Simmons clan. Ik lees ergens dat de cirkel weer rond is, maar dat lijkt reuze mee te vallen. Volgens mij is er nooit een breuk geweest met het huisfront. Simmons is altijd gehecht gebleven aan zijn familie, en hij onderstreept met dit album dat die band onverminderd is.

Family Album is een persoonlijk document dat verder gaat dan kiekjes uit het familiealbum. Het is serieus leuk om bij deze cd het boekwerkje erbij te pakken, zowel voor de foto’s als voor de teksten. Mijn waardering voor deze Amerikaan is hiermee verder toegenomen. Knap hoe nu hij zich zo eerlijk blootstelt. Stephen heeft zijn roots niet verloochend, en met dit album blijkt hoe dicht hij bij huis gebleven is.

Dit album is opgenomen in de slaapkamers en hal van zijn oma’s lege huis te Woodbury, Tennessee. Simmons kijkt terug op zijn jeugd, en haalt via zijn songs herinneringen op aan afzonderlijke familieleden. Het zijn muzikale flarden uit een doorsnee Amerikaanse familie. Er wordt teruggekeken op belangrijke gebeurtenissen zoals pa’s oproep voor militaire dienst, en nog verder, naar een overgrootvader die veroordeeld werd voor moord in de jaren dertig. Geen alledaagse getuigenis. Het gaat over opgroeien in een zuidelijke gemeenschap, over overleven, onderscheid van rassen, en uiteraard over religie.

Door dit Family Album kijkt Stephen Simmons terug op zijn roots. De traditionele instrumentatie sluit perfect aan bij beelden die hij oproept met zijn woorden. Wanneer je al een aantal albums van Stephen Simmons in de kast hebt staan dan word je bijna genoodzaakt dit erbij te halen. Het is bijna een onmisbare schakel tussen Simmons en zijn muziek. Door Family Album wordt de achtergrond van deze artiest extra benadrukt. Je leert hem beter kennen dan voorheen. De schakeltjes sluiten hierdoor mooi aan. Het maakt van dit album een warm en eerlijk geheel.

Label:
Locke Creek Records


Releasedatum:
30/10/2020