R-10563821-1616586032-5553

Valerie Carter

Find a River

Categorie:

door Rein van den Berg

08-02-2022

Valerie Carter was in de eerste plaats een achtergrondzangeres. Een kwaliteit op zichzelf. Je moet kunnen schikken naar, en vervolgens samenvloeien met de leadvocalist. Dat vereist een specifieke vaardigheid, en naar wat ik lees, bleek dat zij daar erg goed in was. Ze zong vanwege die kwaliteit mee op albums van James Taylor, Linda Rondstadt, Jackson Browne en Lowell George, naast vele andere artiesten. Niet alleen is haar stem hoorbaar op platen van deze illustere artiesten, ze was ook regelmatig van de partij bij optredens van deze sterren.

De eerste keer dat ze mij opviel was door twee lp’s van Tom Jans: Eyes of an Only Child en Dark Blonde. Pas daarna kwam ik erachter dat ze ook soloplaten had uitgebracht. Eén van de laatste die verscheen, en ook één van de mooiste, is, wat mij betreft, Find a River. Een ep die aanvankelijk alleen in Japan werd uitgebracht door Pony Canyon. Een label dat muziek onder de aandacht bracht (in dat gedeelte van de wereld) van andere Californische artiesten, zoals bijvoorbeeld iemand als Ned Doheny. Valerie Carter was een veelgevraagd sessiezangeres. Ze stierf in maart 2017 op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. Steve Winwoods Valerie gaat over haar. Ze was een veelzijdig artiest, zo schreef ze bijvoorbeeld samen met Jackson Browne het nummer Love Needs a Heart, dat je terugvindt op Running On Empty.

Laten we ons beperken tot Find a River. Het was een moeizaam verkrijgbaar schijfje, echter de kwaliteit stelt geen moment teleur. Niet het technische, maar ook niet wat het muzikale niveau betreft. Eerlijk gezegd is het een redelijk bonte samenstelling aan nummers.

Het opent met een ultieme cover van Neil Youngs After the Goldrush. Magisch! Daarna gegoten in een jazzy Latin sausje Crazy You van Prince. Vervolgens twee nummers van Paul Buchanan (bekend van het Schotse duo The Blue Nile), waarvan Happiness werkelijk een subliem stuk muziek is geworden in Valerie’s uitvoering. De ep wordt afgesloten met Fred Hacketts Find a River (uiteraard bekend van Lowell George zijn soloplaat). Hackett is een sessiemuzikant die, vanwege zijn vriendschap met George, na verloop van tijd zich bij Little Feat voegde. Hij heeft daarnaast op onnoemlijk veel albums van gerenommeerde artiesten meegespeeld (Van Dyke Parks, Allman Brothers, Bob Dylan, Rickie Lee Jones, Boz Scaggs, Harry Nilsson, Tom Waits, Aaron Neville, Jackson Browne, en iemand als Nicolette Larson, aan wie deze ep ter nagedachtenis is opgedragen). Hij was ook een gewaardeerde gast op albums van Valerie Carter, echter op deze ep vind je hem niet terug. That Girl Could Sing van Jackson Browne gaat over haar. Een terechte constatering. En Find a River bevestigt de status van deze zangeres.

Label:
Pony Canyon


Releasedatum:
18/11/1998