forfree-crosbycover

David Crosby

For Free

Categorie:

door Rein van den Berg

15-07-2021

Wat je van Crosby ook vindt, hij heeft een uitstekend oor voor muziek. In de muziek zoekt hij harmonie, eenheid. Zijn uitvoering van Joni Mitchells For Free vind ik ronduit schitterend, en dat hij daarin een rolletje heeft weggelegd voor Sarah Jarosz juich ik alleen maar toe. Al was het maar om haar naamsbekendheid te vergroten. Hij heeft in het verleden rare streken uitgehaald, regelmatig voor frictie gezorgd, maar heeft daarnaast zichzelf onmiskenbaar in de geschiedenis van de popmuziek gezet. Het album For Free bevat alle ingrediënten die we kennen van David Crosby. Veelvuldig valt op dit album te beluisteren de kenmerkende samenzang, die mede het fundament vormde onder CSN&Y. Crosby staat bekend als moeilijk, maar geeft daarnaast ruiterlijk toe dat hij technisch gezien niet de meest begaafde artiest is. Ook meteen herkenbaar is de rol die Donald Fagen toevoegt aan For Free. Sowieso alle lof voor iemand die komende augustus tachtig wordt, en nog steeds met een dergelijk geïnspireerd album op de proppen komt.

For Free is het resultaat van de enthousiaste en tegelijkertijd strak gecoördineerde samenwerking tussen Crosby en zijn zoon James Raymond. Naast Raymond beschikt men over uitstekende musici, zodanig dat een fijnzinnige jazzy feel naar de oppervlakte is komen drijven. De vloeiende lijnen bij elkaar geveegd vormen een fijn rustgevend geheel. Tevens kun je horen Michael McDonald, een zanger van vergelijkbaar kaliber als Crosby. Het sluitstuk, I Won’t Stay for Long, werd gemaakt door Raymond, maar is, vindt Crosby, qua tekst op het lijf geschreven.

For Fee kon wel eens Crosby’s zwanenzang worden. Een man die zijn leven heeft kunnen leiden op zijn interne kompas. Hij ging soms tegen de stroom in, maakte fouten, jaagde zijn muziekbroeders tegen zich in het harnas, en maakte en passant een aantal prachtige platen.

Label:
BMG


Releasedatum:
23/07/2021