763

Nick Cave And The Bad Seeds

Ghosteen

Categorie:

door Ed Muitjens

03-04-2020

Het nieuwe album van Nick Cave and The Bad Seeds is tweeledig. “The songs on the first album are the children. The songs on the second album are their parents.” Getuige de titel van de nieuwe plaat waart de geest van zijn verongelukte zoon en teenager nog nadrukkelijk rond. Ook de voor- en achterzijde van de hoes laten die tweeledigheid zien. Daar waar het landschap aan de achterzijde mistig en in nevelen is gehuld is aan de voorzijde een paradijselijke voorstelling te zien.

De afbeelding komt tot leven in het lied Sun Forest. “A spiral of children climbs up to the sun, waving goodbye to you and waving goodbye to me as the past pulls away and the future rolls in.” Zijn leven zal nooit meer zijn zoals het was. Het heeft er alle schijn van dat hij het rouwproces, samen met zijn vaste begeleider Warren Ellis, ook in de instrumentatie heeft willen uiten. Ellis bespeelt diverse synthesizers die deels ongemakkelijk aanvoelen. Dat er ook warme synthesizer en piano partijen zijn te horen laat ook hier weer dat contrast en die tweeledigheid zien.

Er is tenslotte ook plaats voor onderlinge steun en liefde. Het letterlijk gitzwarte en formidabele Skeleton Tree uit 2016 heeft met Ghosteen een logisch vervolg gekregen. Albums die je als luisteraar zodanig weten te raken dat ze je heel even uit je evenwicht brengen. De composities zijn ook nu weer van een zeer hoog niveau en nummers als Waiting For You en het eerder genoemde Sun Forest weten zelfs te ontroeren.

De geschiedenis leert dat muzikanten over hooguit een periode van tien a vijftien jaar hun artistieke hoogtepunt kunnen vasthouden en relevante albums uitbrengen. Cave spot met die theorie. Al vanaf de jaren ’80 heeft hij in ieder decennium meerdere platen uitgebracht die als essentieel kunnen worden gezien. Dat maakt hem tot één van de belangrijkste muzikanten van de laatste veertig jaar. Het verwerkingsalbum Ghosteen behoort wederom tot de buitencategorie. “Peace will come in time” zingt hij op Spinning Song. Het is hem meer dan gegund.


Deze review verscheen eerder in popmagazine Heaven.