71LkwqU5mCL._AC_SL1200_ 500

Lucinda Williams

Good Souls Better Angels

Categorie:

door Rein van den Berg

23-04-2020

Toegegeven, waar het Lucinda Williams betreft maak ik mij schuldig aan kritisch onvermogen. Ze tikt al vier decennia aan de weg, en zoals ik per album heb gemeend te constateren, ze is meegegroeid met de tijd. Ik vond haar vroege albums variërend tussen goed en sterk, maar haar laatste albums beschikken over een onverminderd aflatende drive.

Good Souls Better Angels kent een ongekend fel musicerende band. Ray Kennedy, waarmee ze voor het laatst samenwerkte op haar baanbrekend album Car Wheels on a Gravel Road, is sinds 1998 weer van de partij als producent. De band, bestaand uit Butch Norton (drums), Stuart Mathis (gitaar) en David Sutton (bas), laten zich, opgestuwd door Mrs. Williams, helemaal gaan. Als een stel jonge honden die rebels hun instrumenten tarten. Tussen de pittige riffs door tref je heus rustpuntjes aan, zoals het zes minuten durende Shadows and Doubts en ook de afsluitende titelsong is aangenaam zalvend te noemen. Echtgenoot en zakelijk partner Tom Overby wordt op verschillende tracks genoemd als co-writer, en het moet gezegd, pakkende songtitels en geëngageerde teksten die wederom des Lucinda’s zijn.

Mocht je geen affiniteit hebben met de muziek van Lucinda Williams, dan zal dat ook nu naar alle waarschijnlijkheid niet gaan gebeuren, want haar uitvoerende stijl en zang is onveranderd herkenbaar. De intimiteit is weliswaar gebleven, echter uitzonderlijk voor deze productie is dat Lucinda en haar band opvallend rauw en direct uit de hoek komen. Geen verkeerde poging om de aandacht van de luisteraar naar het ultieme puntje van zijn denkbeeldige stoel te trekken. Ze spelen verrassend stevig, en dat niet alleen in een puntige rocksong van formaat als Down Past the Bottom, of Man Without a Soul. Ook bij Wakin’ Up (from a bad dream) zal je niet in slaap vallen.

Afgaande op mijn meest premature impuls kon dit wel eens mijn favoriete album van haar worden. Een ongepolijste ziel lijkt hier bewust een hoger doel na te streven.

Label:
Highway 20 Records / Thirty Tigers


Releasedatum:
22/04/2020