a0582460733_10

The Bean Pickers Union

Greatest Picks

Categorie:

door Rein van den Berg

03-09-2021

De centrale persoon binnen het fictieve gezelschap The Bean Pickers Union is Chuck Melchin. Hij is verantwoordelijk voor de muziek, verzorgt de vocalen, speelt bas en mandoline, en weet de overige musici te motiveren om zijn ding uit te voeren. Een vracht aan muzikanten speelt mee op deze Greatest Picks, waarbij de line-up van de verschillende nummers afhankelijk was van de locatie en het tijdstip waarop de opnames plaats vonden.

Achttien nummers maar liefst. Greatest Picks bevat nieuwe uitvoeringen van nummers afkomstig van eerdere platen, plus vier nieuwe, de zogenaamde bonustracks. Als rurale americana met een retro-knipoog zou ik deze muziek willen omschrijven. Er wordt heerlijk en afwisselend gemusiceerd. Ik kende de muziek van Melchin van de eerder verschenen cd Better the Devil. Net als deze Greatest Picks een uiterst onderhoudend album. Naast rauwe aspecten is ook op deze nieuwe plaat ruimte voor een meer fijnzinnige invalshoek. Het gedeeltelijk Spaanstalige Burning Sky vind je terug op beide albums. De laatste uitvoering is met Steve Mayone, Aaron Goff en Jeff Berlin, naast Chuck uiteraard. Ondanks de los-vast constructie van dit gezelschap is het eindresultaat uitermate coherent en authentiek te noemen.

Soms is er ruimte voor een strijkersarrangement, soms kleinschalige bluegrass vanuit de losse pols. Op andere momenten hoor je stoffige country. Ook hoor je tijdloze nummers als Photograph. Eenvoudig, stuwend, en met een geweldig mooie opbouw. ‘This broken land used to be a town’ wordt gezongen, waarna een desolaat klinkende gitaar het overneemt. Een indrukwekkend nummer, zoals één foto ook een veelzeggende indruk kan achterlaten.

Het snaarinstrument staat centraal in de nummers van Melchin. Wellicht is dit album niet de eerste dat je in gedachten had toen je voor jezelf aan het turven was wat de meest geschikte aankopen van het moment zouden kunnen zijn. Een verkeerde keuze is het daarentegen evenmin. Chuck Melchin weet voldoende gevoel in zijn werk te proppen die hem aansprekend maakt. Er is een afgemeten portie voorradig aan hoop en wanhoop, naast (de gebruikelijke) vergeving. Hou je van cello, viool, banjo en mandoline dan ben je bij de verhalende muziek van The Bean Pickers Union aan het juiste adres.Releasedatum:
17/09/2021