MarieLepanto-cov500

Marie/Lepanto

Gulf Collide

Categorie:

door Rein van den Berg

10-11-2021

Behalve dat ik van muziek hou, ben ik ook een verzamelaar. Naast het willen beluisteren zie ik graag iets tastbaars erbij. Enige voorwaarde is dat de muziek mij moet aanspreken. Hoe meer de muziek mij pleziert hoe groter de wens voor een mooie uitgave erbij. Het voelt daarom als enigszins incompleet dat ik dit laatste album van Marie/Lepanto (vooralsnog) enkel als een download bezit. Ik kan de muziek weliswaar casten naar de versterker in de woonkamer, maar liever speel ik op gepaste momenten een cd of langspeelplaat. 300 exemplaren volgen zodra de vinylgoden het toestaan, werd aangekondigd door Will Johnson tijdens het beschikbaar maken van Gulf Collide via Bandcamp. Ik hou van de stijl van Johnson, en daar hoort deze van de gelegenheidsformatie Marie/Lepanto zeer zeker bij. Hun vorige album, Tenkiller, verscheen in 2018, en daar werd nog gewoon een cd geleverd via Big Legal Mess Records. ‘Ten tracks at 500 rpm’, stond er netjes bij vermeld.

Marie/Lepanto is de samenwerking tussen Will Johnson en Justin Peter Kinkel-Schuster. Beide heren bespelen verschillende gitaren en bas. Hun woestijngeluid wordt behalve door gitaren meer houvast gegeven door de aanwezigheid van drums (Matt Pence) en toetsen (Britton Beisenherz). Dat daarnaast Jason Isbell een paar nummers meespeelt mag je als de kers op de taart beschouwen. Nadat opnamesessies tweemaal waren uitgesteld, vonden ze plaats te in februari 2021 te Ramble Creek Recording te Austin, Texas.

De muziek van Marie/Lepanto kent vele gedaantes. Biedt structuur, maar vindt ook via improvisatie een verfijnde werking. The mission opent het album op een ontspannen wijze met een kop- en staartnummer. Doet mij een beetje aan de Beatles denken. Daarna worden de registers zuinig aan verder opengetrokken. Wise Blood is des Johnsons, en denk daarbij meteen ook aan de sfeer die Jason Molina wist te creëren. De mannen op dit album hebben zich jaren geleden aan de muziek verbonden, en nog steeds is er het speelplezier en de ontlading om de muziek net dat beetje extra te geven. In Gulf Collide, de titelsong, legt Johnson uit waarom. Jason Isbell pakt overigens grandioos uit op Gramps and Grandma.

Gulf Collide kent zowel innemende als momenten waarbij de mannen zichzelf dreigen te verliezen. Kortom, er valt veel te genieten voor de luisteraar. Enig nadeel blijft de beperkte beschikbaarheid van een fysiek object. Wat nog los staat van prijs, verzending en btw. Het zal een relatief prijzig kleinood worden.

Label:
Constant Stranger Records


Releasedatum:
06/08/2021

El Capitan

Wire Mountain