81RTciZawvL._AC_SL1500_jg

Beau Jennings

Heavy Light

Categorie:

door Rein van den Berg

21-04-2022

Via Bandcamp lees ik dat Beau Jennings al geruime tijd actief is binnen de muziek. Beau Jennings is afkomstig van Norman, wat ligt in de staat Oklahoma. Hij heeft daar samengewerkt met mensen als Sufjan Stevens, Richard Swift en Bradley Beesley. Hij heeft podia gedeeld met Dwight Yoakam, Robert Cray en John Moreland. Voordat de toevoeging “and the Tigers” erbij kwam probeerde hij met zijn toenmalige tijgers naam te maken als Cheyenne. Een americanaband die hem meer dan tien jaar geleden naar Brooklyn, New York bracht. Hij had moeite te kiezen tussen de muziekwereld en zijn reguliere bestaan als architect. Hij kent zijn beperkingen, en vindt van zichzelf dat hij af en toe knappe songs schrijft, en ietwat gitaar kan spelen, maar The Tigers zijn noodzakelijk om de muziek tot leven te brengen. In een notendop, Beau Jennings rommelt al een tijdje aan, heeft met zijn Tigers al een paar platen gemaakt, echter dit is de eerste die meer aandacht vindt. In de eerste plaats omdat dit album wordt uitgebracht onder Black Mesa Records. Een label waar artiesten van een vergelijkbaar snit zijn ondergebracht als John Calvin Abney, Tim Easton en Anna Ash.

Hoe de muziek van de Beau en de zijnen te omschrijven? Het valt in de eerste plaats binnen het genre americana, maar je mag daar meteen als subcategorie rock aan labelen. Geen rauwe rock, daarvoor is de zang van Beau te weinig schurend, of uitgesproken. Wanneer ik een vergelijking mag trekken, dan zou ik komen op een parallel met de in Parijs woonachtige Elliott Murphy. De negen nummers op Heavy Light tellen opgeteld iets langer dan een half uur. Zeker een genietbaar album met overwegend vlotte muziek, maar mij omverblazen doen ze niet. Heavy Light ligt lekker in het gehoor, klinkt niet verkeerd, maar tegelijkertijd betwijfel ik of ik dit album over een jaar, ofzo, nogmaals uit de kast ga trekken. Daarvoor is te veel concurrentie beschikbaar.

Kortom, leuke plaat, maar ik twijfel aan de levensvaatbaarheid op langere termijn. Dan is het eerder weer eens tijd voor muziek van Elliott Murphy. Meer uitdagend, en naast de herkenbaarheid ervan, scherper aangezet. Aangezien ik er nu aan denk, snel weer eens iets uit diens oeuvre erbij nemen. Beauregard lijkt me leuk. Uit zijn Blue Rose-periode. Te lang geleden dat ik deze beluisterde. Alweer bijna 25 jaar oud dit album.

Label:
Black Mesa Records


Releasedatum:
29/04/2022