28483541980054

Heidi Spencer & the Rare Birds

Under Streetlight Shine

Categorie:

door Martin Overheul

08-05-2011

Terwijl de wereld buiten met een noodgang voort dendert en de krantenkoppen op het internet om de tien minuten om het hardst om ieders aandacht gillen, is ons huis gevuld met verstilde schoonheid. De welgekomen brengers van al dat schoons zijn Heidi Spencer en de Rare Birds, haar uitstekende begeleiders, uit Milwaukee.

Acht jaar geleden was Spencer er ook al eens in geslaagd om de wereld even stil te laten staan. Ze deed dat toen met haar in eigen beheer uitgegeven debuutalbum Matches And Valentines waarop vanaf de allereerste song een opmerkelijk eigen en volwassen geluid te horen viel dat uniek is in het overbevolkte domein van de hedendaagse americana. Twee jaar later verscheen, weer in eigen beheer, The Luck We Made, waarmee de stilte opnieuw bezit nam van ons huis.

En deze keer valt de eer te beurt aan Under Streetlight Shine, pas Spencers derde album sinds haar memorabele eerste worp. Wat meteen opvalt, is de ontwikkeling die Spencer als zangeres en liedjesschrijfster heeft doorgemaakt. Haar stem heeft hetzelfde timbre als die van Jesse Sykes, een zangeres met wie ze de nodige overeenkomsten vertoont: gruizig, begrensd wat vocale mogelijkheden betreft en ietwat gebroken. Maar Spencer gebruikt die beperkingen zo oordeelkundig dat ze een voordeel worden in plaats van een nadeel. Verder zijn haar songs, die zonder uitzondering verlangen en zoete melancholie uitademen, nog beter uitgebalanceerd dan ze op haar voorgaande albums al waren.

Van de tien nummers die Under Streetlight Glow telt, zijn er minstens zes zo adembenemend mooi dat ik ze voor geen goud had willen missen, met Hibernation, While It’s Shining en het als een scheermes door de romantische ziel snijdende Whiskey als stellige hoogtepunten. Maar die slotsom is eigenlijk van toepassing op héél deze plaat die de eerstvolgende maanden op een ereplaats in mijn cd-speler én op mijn iPod mag rekenen. Grote klasse van een muzikante die hopelijk niet opnieuw zes jaar wacht om ons te laten genieten van haar onmiskenbare talent.

Label:
independant