a2284325788_10.jpeg-jg

Various Artists

Highway Butterfly – Songs of Neal Casal 

Categorie:

door Rein van den Berg

07-12-2021

Bij het horen van de eerste twee songs van schijfje nummer 1, Traveling After Dark (uitgevoerd door Aaron Lee Tasjan) en Need Shelter (door Jaimie Wyatt) raak ik al enorm positief gestemd over dit project. Wanneer de overige uitvoeringen van hetzelfde niveau zijn, is mijn gedachte, dan is dit één van de sterkste tribuutprojecten dat mij bekend is. Ik kende Neal Casal vooral van zijn eerste albums via Glitterhouse. Uiteindelijk heeft hij maar liefst 14 stuks afgeleverd. Daarnaast genoot hij vanzelfsprekend bekendheid als bandlid van The Cardinals, de band van Ryan Adams. Er was uiteraard zijn betrokkenheid bij Chris Robinson’s Brotherhood en the Hard Working Americans, en voorts kwam hij als muzikant in aanraking met de meest uiteenlopende artiesten, die hij muzikaal of anderszins bijsprong.

Dat hij zijn eigen leven nam heeft zijn directe vrienden flink geschokt. Ongetwijfeld wist hij zijn gemoedstoestand goed te verbergen voor zijn vrienden. Bij het schrijven van deze recensie kreeg ik de nare gedachte dat zonder zijn voortijdig overlijden zijn songs mogelijk niet zo liefdevol massaal gecoverd waren geweest als nu. Neal Casals vriend en manager Gary Waldman nam als bewaker van Neals muzikale nalatenschap het initiatief tot deze immense logistieke onderneming. Het heeft geresulteerd in een zeer indrukwekkende rij aan musici die bijsprongen om van Highway Butterfly een geslaagd geheel te maken.

Naast de klinkende namen voor mij veel onbekende artiesten, die zonder uitzondering respectvol en gedreven een nummer uit Neals oeuvre naar zich toe wisten te trekken. Imponerend hoe Jimmy Herring samen met Circles Around the Sun een schitterende vertolking doet van Bird with no Name, gevolgd door één van de Neals meest aansprekende nummers, Maybe California, uitgevoerd door niemand minder dan Shooter Jennings. Iedere artiest verbindt zich op geheel eigen wijze aan dit project, of het nu J Mascis (Dinosaur Jr) is, Warren Haynes, of Jason Crosby instrumentaal met piano. Ik ga vervolgens geen opsomming geven, maar de bijdragen zijn veelal zeer de moeite waard. Naar wat ik las hebben ruwweg 130 artiesten zich verbonden aan dit liefdevolle project. Ongetwijfeld hadden de initiatiefnemers niet van tevoren ingeschat dat er meer dan drie uur muziek beschikbaar kwam.

Verspreid over drie cd’s, of vijf lp’s, een oase aan muziek, inclusief een beknopt opgetekend boekwerkje waarin teruggekeken wordt op het belang van Neal Casal voor het americanalandschap. Verder foto’s, teksten van de songs, en een gedetailleerde weergave van ieder artiest en technicus die meegewerkt heeft aan de totstandkoming van Highway Butterfly, the Songs of Neal Casal. Een uitermate waardevolle box ter nagedachtenis aan deze Amerikaan. “Oh our brother’s gone away. And don’t you wish that he could stay” We zagen het liever anders, maar helaas een voltooid droef einde laat zich niet bijbuigen.

Label: Royal Potato Family/Bertus


Releasedatum: 12/11/2021