a2313706734_10

Otis Gibbs

Hoosier National

Categorie:

door Rein van den Berg

04-11-2020

Met het uitbrengen van Hoosier National heeft Otis Gibbs de teller op negen albums gezet. Ik volg hem nagenoeg vanaf het begin van zijn artiestenbestaan en heb serieus nog niet genoeg van deze Amerikaan uit Indiana, zijn verhalen en zijn muziek. Ik durf te bekennen dat ik niet alles begrijp wat hij bezingt, maar zijn uitvoerende stijl blijf ik onverminderd strak en recht voor zijn raap vinden. Teksten over the American working class, the Factory Towns, maar hij weet ook nagenoeg triviale kwesties luisterwaardig te maken. Thanks for giving a damn hoor ik hem denkbeeldig op de achtergrond zeggen. Een ruwe bolster, maar met een klein hartje. Een niet ongebruikelijke combinatie, wanneer je mij vraagt. Een echte uitschieter binnen zijn genre kan ik zelf niet aanwijzen. Een bepaalde evolutie evenmin, ook al neemt hij ditmaal zelf een elektrische gitaar ter hand. Hij is door de jaren heen behoorlijke constant gebleven. Overigens, dit is de eerste keer dat zijn muziek beschikbaar is gemaakt voor vinylliefhebbers. De oplage is weliswaar beperkt, maar met verkrijgen van zo’n langspeelplaat heb je tenminste iets van formaat in huis. Als beeldend kunstenaar is zijn primitieve kunst bijna net zo aansprekend als de schilderstijl van Sam Baker.

Bill Traylor schildert vanuit het hart, zingt Otis. Dit stukje geschiedenis gaat over een voor mij onbekende Afro-Amerikaans man. Hij was oorspronkelijk afkomstig van een plantage te Alabama, geboren in slavernij, en ging zich op latere leeftijd toeleggen op een bestaan als kunstschilder. Schilderijen van deze autodidact gingen pas serieus naam maken ruwweg dertig jaar na zijn dood. Nine Foot Problem, de openingssong van dit album, opent lekker vertrouwd, evenals de thematiek van het ingedutte industriestadje. Het beschrijft het Amerika van het platteland. Het gaat over je brood verdienen, en wanneer dat ophoudt, dan trek je verder.

Op vorige albums sprong met regelmaat Tom Jutz bij als steun en toeverlaat, ook ditmaal. Op Hoosier National (een Hoosier is een inwoner van Indiana) is Otis Gibbs onverminderd geïnspireerd. Wanneer je bekend bent met zijn muziek, dan is dit album niet zo zeer verrassend, maar zo lang hij intrigerend blijft, blijf ik hangen. Zodra de Corona-ellende tot de verleden tijd behoort mag Lucky Dice van mij Otis Gibbs weer eens naar Nederland halen. Niks is zo helend als muziek en verhalen. Ik kan mij dan ook nu al verheugen op die gedachte. En wie weet bovendien met verhalen uit een Amerika die weer eens hoopgevend zullen zijn.

Label:
indep.


Releasedatum:
18/09/2020