469143844fdae92ab7cb8db76496e6ee_original

Keith Greeninger

Human Citizen

Categorie:

door Rein van den Berg

07-03-2020

Behalve artiest zijn, laat Keith Greeninger in de eerste plaats zijn hart spreken. De titel van het album sluit om die reden ideaal aan. Hij maakt zich hard voor misstanden door het menselijke aspect centraal te zetten. De enige co-write op dit album behelst de samenwerking met Terry Gerhardt, dat resulteerde in de song 22 Angels. In dit nummer wordt onrechtvaardigheid onder de aandacht gebracht. Gerhardt heeft aan zijn Vietnamperiode twee Purple Hearts overgehouden als onderscheiding voor getoonde moed, maar de meesten die daar hebben gediend hebben onherstelbare schade opgelopen. Vandaar aandacht voor dit fenomeen. Dagelijkse maken 20 a 22 ex-veteranen een einde aan hun leven. Sinds 1997 zijn 125.000 voormalige soldaten zo gestorven. Ex-veteranen zijn sterk vertegenwoordigd onder het totaal aantal daklozen. Deze song is een oproep om deze mannen en vrouwen te ondersteunen. Het zou niet moeten zijn dat een overheid deze mensen verwaarloost en terzijde schuift. Tien nummers vind je in totaal, inclusief de Lennon en McCartney cover Don’t Let Me Down.

Keith Greeninger heeft over de jaren al verscheidene albums uitgebracht. De eersten verkreeg ik via CDBaby, echter tegenwoordig levert hij ze ook zelf via zijn homepage, of via Kickstarter-initiatieven, zoals ook zijn vorige plaat Soul Connection heb verkregen. Qua uitvoerende stijl is hij over de jaren amper veranderd. Zijn muziek zou je als country kunnen omschrijven, enigszins behoudend, echter er komen ook andere traditionele elementen om de hoek kijken. In de hoedanigheid van Tammi Brown heeft hij een eerste klas soulzangeres in huis gehaald, waardoor Mercy in the Water enorm aan kracht wint.

Zijn dochter Tenaya bestond nog niet ten tijde van zijn eerste albums, maar zingt nu mee in Susan’s Song. Een ode aan Keiths vrouw. Drummer Jim Norris was er vanaf het begin bij, terwijl Dayan Kai niet veel later aansloot. Ook zijn rolletjes weggelegd voor Bill Payne en Doug Pettibone.

Human Citizen is wederom een interessant album geworden. Keith neemt als gebruikelijk zijn tijd, en het resultaat is er dan ook: een rijk verzorgde plaat. Aankoop laat zich rechtstreeks realiseren, maar ongetwijfeld zullen speciaalzaken ook een weg inruimen wanneer behoorlijke distributie tekortschiet. Het album is momenteel via Keith verkrijgbaar, ook al lijkt het erop dat aan een officiële release nog een laatste hand gelegd moet worden.

Good Times: http://goodtimes.sc/cover-stories/keith-greeninger-songwriting-social-justice-human-citizen/

Label: Independent
Releasedatum: 14/03/2020

Websites

© 2008-2019 Johnny's Garden