Malford-Witness-Front.jpeg

Malford Milligan and the Southern Aces

I Was A Witness

Categorie:

door Rein van den Berg

24-09-2021

Freedom Ain’t Free. Het lijkt mij niet uit te sluiten dat deze zwarte albino zanger dat aan den lijve heeft mogen ervaren. Evengoed denk ik dat Malford Milligan persoonlijk raciale onrechtvaardigheden succesvol heeft weten te pareren. Wat overigens allerminst impliceert dat hij niet gekwetst is geweest. Ik vergelijk hem met een voormalige Molukse collega van mij. Ook die heeft te maken gehad met racisme en vooroordelen, maar zijn charismatische persoonlijkheid, zijn charme, stond niet toe dat hij zich daardoor uit het veld liet slaan. Hij stond er letterlijk boven. Wellicht mogen we Nederland niet vergelijken met Texas of de Zuidelijke staten van Amerika, maar ontkennen dat er onrechtvaardigheden zijn dat kunnen we evenmin. Evenredige behandeling is onderworpen aan een leerproces. Niet verwonderlijk dat je er wel eens volslagen moedeloos van wordt. Het verloopt moeizaam, maar ik zie naast vervelende excessen ook positieve ontwikkelingen. Hopelijk geen ongezonde naïviteit mijnerzijds.

Dit album bezingt dit soort thema’s. Het is een weerslag van Malford Milligan’s gemoedstoestand die vanwege Corona nagenoeg een jaar werd afgesloten van Texas. Van grote afstand was hij via TV en Internet getuigde van de ontwikkelingen in zijn thuisland. Ik kan me zijn gevoelens van ongerustheid makkelijk voorstellen. Je wordt weinig vrolijk van al die berichtgevingen. Je zou juist in roerige tijden eensgezindheid verwachten boven onrust. De hoopvolle tekst van het laatste nummer is dan ook iets wat ik mij, wellicht tegen beter weten in, voor ogen houdt. Muziek die functioneert als hart onder de riem.
Bij het beluisteren van I Was A Witness worden we ondergedompeld in soulvolle muziek. Americana gedrenkt in blues zoals we die kennen van James Carr of Otis Redding, of wat te denken van de band Storyville, de succesvolle bluesband waarbij Malford jarenlang zong. Net als zijn vorige plaat, Life Will Humble You, werkte Malford andermaal samen met Jack Hustinx en zijn Southern Aces. De muzikale ondersteuning behoort tot het beste wat Nederland op dit muzikale terrein te bieden heeft. Klinkende namen! De nummers werden veelal door Malford zelf gemaakt samen met mensen als onder meer Jack Hustinx en Eric van Dijsseldonk. Met This Old World grijpt hij verder terug in zijn verleden door een song te coveren van Stephen Bruton en Randy Jacobs. Mensen waarmee hij voorheen heeft samengewerkt. Malford en The Southern Aces zetten opnieuw een sfeervol album neer. Live heb ik ze nog niet gehoord, maar het zou mij verbazen wanneer zij niet een betekenisvolle show weten neer te zetten. Muziek bij uitstek geschikt voor een ongedwongen avondje uit.

Concert data

Label:
SubUrban Records


Releasedatum:
24/09/2021