81V-Kacm2dL._AC_SL0500_

Loudon Wainwright III

I’d Rather Lead a Band

Categorie:

door Rein van den Berg

06-10-2020

Aan de basis van dit album stond ongetwijfeld de platenverzameling van Loudons vader. De muziekkeuze gaat terug naar de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Het album zet Loudon Wainwright III centraal als vocalist, met achter hem Vince Giordano en zijn band the Nighthawks. Klassieke nummers worden vertolkt van mensen als Irving Berlin, Fats Waller, Lew Brown, Cliff Friend en Frank Loesser. Voor Wainwright een welkome afwisseling van zijn eigen repertoire. Het gaf hem de gelegenheid los te komen van de gebruikelijke rol die hij speelt. Eindeloos werden suggesties tussen Wainwright en zijn producer Stewart Lerman heen en weer geschoten. Uiteindelijk beperkten ze zich tot het veertiental dat uiteindelijk hun plaats bemachtigde op I’d Rather Lead a Band. In slechts drie dagen tijd werden de nummers opgenomen in de Electric Lady Studios te New York – Greenwich Village om exact te zijn.

De sfeer van de plaat pakt vanaf het begin. Voor mij persoonlijk is dit genieten van begin tot eind. Ik heb altijd genoten van dit soort jazzy opgeruimde muziek. Zet je zorgen terzijde, maak er het beste van, en haal eruit wat erin zit is wat mij betreft hun boodschap. Muziek waarbij Amerika opveerde uit de recessie in de vorige eeuw. Ship Without a Sail is een nummer van Rogers and Hart afkomstig van hun musical Heads Up. Loudon zet alle zeilen bij, en ik moet bekennen dat hij voorheen minder indruk op mij maakte als zanger. Uiteraard mocht Ain’t Misbehavin’ evenmin ontbreken in dit overzicht. The Little Things in Life is wederom van Irving Berlin, oorspronkelijk uitgevoerd door Bing Crosby. A Perfect Day is vanzelfsprekend niet van Lou Reed, maar komt oorspronkelijk uit 1909 en werd geschreven door Carrie Jacobs Bond.

Prachtige romantische teksten zoals in Heart and Soul voeren de boventoon. Dit is het soort muziek waarmee ik mijn schoonvader een enorm plezier had gedaan. Bovenal gelukkig dat Loudon en zijn band hier zelf ook hoorbaar blij van worden. Beproefd materiaal wordt door Loudon en zijn band glansrijk opgefrist. Aanrader!

Label:
Search Party / Thirty Tigers


Releasedatum:
09/10/2020