Matt_Pat_Horses_6

Matt Patershuk

If Wishes Were Horses

Categorie:

door Rein van den Berg

27-10-2019

Koos Gijsman, mede-recensent van deze site en één van Heavens hoekstenen, wist zijn waardering voor Matt Patershuk vorige cd te voorzien van gevleugelde bewoordingen. Zelf pikte ik diezelfde impulsen op dat moment nog niet op voor Patershuks muziek. Na twee à drie beluisteringen ontstond geen click, waardoor Same As I have Ever Been nooit serieus bovenaan de stapel belandde. Meestal heb ik een zwak voor Steven Dawson en zijn Black Hen music, wellicht stond ik toen niet open, of, wie weet, blijkt If Wishes Were Horses over het geheel een sterkere plaat.

Koos sloot toen af met “Het maakt deze plaat tot een uiterst sympathieke en vooral gevarieerde productie die staat als een huis”, en ruwweg genomen kom ik wat dit nieuwe album betreft tot dezelfde conclusie. Vijftien nummers maar liefst die alle kanten van het americana-palet bestrijken. Patershuk raakt qua stijlen een stukje rock aan, is daarbij soms bluesy, terwijl ik tegelijkertijd zijn traditionele countrybenadering het meest sympathiek vind. Tijdens de aftiteling van de film zie je als het ware de eenzame held de zonsondergang tegemoet rijden. Cowboyromantiek volop aanwezig op If Wishes Were Horses. Naast de zelf geschreven nummers is ruimte gevonden voor een Garcia/Hunter compositie in de vorm van Sugaree.

Halverwege juli schreef ik op deze site over de filmmuziek van een in de jaren vijftig gemaakte western. De muziek van You’re Not From Around Here verscheen vijftig jaar na dato voor het eerst op de plaat en ik was, en ben nog steeds, uitermate lyrisch over deze plaat. De gitaar staat centraal op die plaat. Matt heeft op zijn plaat een aantal instrumentale nummers bijgevoegd, getiteld Horse 1 t/m 4, waarin hij de geest van dat album benadert. Een wereld waarin nog een aanzienlijke rol was weggelegd voor het paard. Af en toe zet Matt zijn stem extra donderbruin aan ter ondersteuning van de beoogde warmte. Het komt het retro-gevoel van de nummers ten goede. Hetzelfde geldt uiteraard voor het toegepaste instrumentarium, inclusief harmoniezang, wurlitzer, pedal steel en harmonica. Dit alles maakt dit album een tot in de details gemaakt sympathiek geheel.

Label:
Black Hen Music


Releasedatum:
01/11/2019