2629 X

Ralph Alessi

Imaginary Friends

Categorie:

door Koos Gijsman

02-09-2019

Imaginary Friends is het derde album van Ralph Alessi op het  prestigieuze Duitse label ECM. De in New York woonachtige trompettist is een gevestigde muzikant in de Amerikaanse jazzwereld. Alessi is niet alleen een innovatieve instrumentalist, maar tevens een bevlogen leraar die les geeft aan de jazz-faculteit van de universiteit in zijn woonplaats. Daarnaast geeft hij les aan een non-profit organisatie voor geïmproviseerde muziek.

Op Imaginary Friends kiest hij voor een hernieuwde samenwerking met een groep begeleiders uit de hoogste regionen van de hedendaagse jazzscene in de Verenigde Staten.  Andy Milne(piano), Drew Gress (bas) en Mark Ferber(drums) geven een masterclass begeleiden. Puttend uit een schier onuitputtelijke reeks aan stijlinvloeden scheppen ze een breed kader waarbinnen Alessi en saxofonist Ravi Coltrane hun kunsten mogen vertonen. De zoon van jazzicoon John Coltrane en pianiste Alice Coltrane verenigt in zijn spel de vele muzikale elementen uit het oeuvre van zijn ouders. Het knappe van zijn speelwijze is dat hij er in geslaagd is een volslagen eigen geluid te creëren  dat wars is van enige vorm van imitatiedrang.

Ralph Alessi, foto John Rogers

De exceptionele kwaliteiten van instrumentalist/componist Ralph Alessi maken de negen liedjes op Imaginary Friends tot een feest voor de avontuurlijk ingestelde jazzliefhebbers. De elegante, krachtige jazzmuziek van Alessi die de voorlopers Baida (2013) en Quiver (2016) kenmerkte krijgt op Imaginary Friends een meer dan waardig vervolg. De mix van modale bop, uitgebalanceerde soundscapes en jazzlyriek biedt de luisteraar tevens de gelegenheid allerhande invloeden uit het heden en het verleden te traceren. Het is de grote verdiensten van dit collectief dat die insteek op een volslagen authentieke wijze in het repertoire van dit album is ondergebracht.

Label:
ECM


Releasedatum:
01/02/2019