81WgdJY8r-L._SL1425_

Iris DeMent

Infamous Angel

Categorie:

door Rein van den Berg

29-08-2021

Op 26 augustus verschijnt het album Womanly Arts van Liz Meyer opnieuw. Een uitstekend initiatief. Helaas is de achterliggende reden voor deze heruitgave minder feestelijk. Het is ter herinnering aan een vrouw, een zangeres, die helaas te vroeg overleed. Womanly Arts verscheen twee jaar na Infamous Angel, het debuut van Iris DeMent. Eveneens een indrukwekkend album, en, tot mijn verbazing, uitsluitend tweedehands verkrijgbaar. Je vraagt je dan onwillekeurig af, moet een artiest eerst sterven wil ze in aanmerking komen voor de waardering die bij hen past? Ik hoop van niet. Dan zal binnenkort van Nanci Griffith ook weer het nodige beschikbaar komen. Van Nanci was bekend dat ze al enige tijd een broze gezondheid genoot, en het blijft onrechtvaardig dat ze haar ex Eric Taylor zo spoedig volgde. Sommige processen laten zich helaas niet bijbuigen. Ik gun Iris DeMent in de eerste plaats nog vele jaren, maar een fraaie heruitgave van Infamous Angel had er, wat mij betreft, al lang moeten zijn. Een vijfentwintigjarig jubileum via Bandcamp was voor mij ietwat aan de magere kant.

Net als Nanci heeft Iris een stemgeluid dat je enorm kan aanspreken, terwijl tegelijkertijd niet iedere luisteraar dat met mij eens zal zijn. De zang en de muziek van Iris is iets waarvan ik eindeloos kan genieten. Het is zang die groeit, dieper lijkt te gaan bij iedere luistermoment.

John Prine schreef de linernotes voor Infamous Angel. Blijkbaar hoorde Prine iets wat hem wel aansprak. Wanneer je haar stem hoort, schreef Prine, dan laat je het alledaagse even voor wat het is. Je gaat zitten en luisteren, want zij heeft iets te vertellen. Het is muziek uit een tijd waarmee men het, niet zelden geïsoleerde, werkzame bestaan van het platteland wist op te luisteren. Muziek als onontbeerlijk bestanddeel van het leven. Muziek rangschikt je binnen het grotere plaatje, geeft je een plaats daar waar je je thuis voelt. Muziek is een essentiële toevoeging, en niet alleen omdat muziek bij mensen hoort om dezelfde reden dat bier bij voorkeur gekoeld gedronken wordt. Muziek vertelt je iets over je achtergrond. Muziek geeft herkenning.

Mijn roots liggen in het noorden van Nederland en ondanks het geografische verschil (zij komt uit het noorden van Arkansas) meen ik iets te herkennen in dat wat Iris DeMent bezingt. Wellicht word ik sentimenteel, maar zij weet mij te raken met haar zang en liedjes. Wat als ik behoor tot een uitstervende groep, en dat juist dat hetgene is wat ons verbindt? Ze zingt over een tijd die niet meer is, en met de dag verder vervaagt. 1992, het lijkt nog niet zo lang geleden, maar het is de helft van Iris haar bestaan (en die van mij).

Infamous Angel is een klassieke countryplaat, geproduceerd door Jim Rooney. Een waar Hal Ketchum en Emmylou Harris nog op meezongen. Zelfs Jeff Black was van de partij, en Jerry Douglas en Al Perkins speelden mee op dobro. Laten we de overstap naar The Other Side voorlopig nog maar even uitstellen, mogelijk maken we dan nog een heruitgave mee van Infamous Angel. Een nieuw album van Iris is overigens evenmin verkeerd.

Label:
Philo / Rounder


Releasedatum:
16/01/1992