R-13286331-1551400916-4169.jpeg

Stevie Wonder

Innervisions

Categorie:

door Koos Gijsman

28-02-2020

Wanneer Stevie Wonder in augustus 1973 Innervisions uitbrengt, geldt hij al een decennium als het onbetwiste wonderkind van het Afro-Amerikaanse Tamla Motown label. Vanaf zijn jongste jaren is hij gewend om in de spotlichten te staan. Tijdens de aanvullende programma’s met de sterrencast van het label schaaft hij aan zijn muzikale talenten. Talenten die naast zijn vocale capaciteiten blijken uit het gemak waarmee hij allerhande instrumenten leert te bespelen.
Het komt allemaal samen op Innervisions waarop Stevie zich ontpopt als de visionaire spreekbuis van zijn generatie. Het album markeert een periode in de geschiedenis waarin zich zowel op het sociale en economische als op het politieke vlak van alles afspeelt en de jeugd van Amerika in het reine probeert te komen met de sterk contrasterende omstandigheden die hun leven beïnvloeden.
In liedjes als Living For The City en Too High schildert Stevie hoe mensen proberen te overleven onder erbarmelijke omstandigheden en hoe de uitwassen van het drugsgebruik het leven van vele Amerikaanse stedelingen teisteren. Gelijktijdig richt hij in liedjes als Jesus Children Of America en Higher Ground zijn blik op de Amerikaanse jeugd die verlangt naar spiritualiteit en geestelijke ontplooiing. Op het poëtische vlak stijgt onze muzikale vriend naar grote hoogte in het ultieme liefdeslied All In Love Is Fair en het utopische lied Visions, waarin David T. Walker pure magie bedrijft in een zinnenstrelende gitaarsolo. In de politieke arena deelt Stevie een linkse hoek uit aan de sjoemelende president Richard “Tricky Dick” Nixon middels het lied He’s Misstra-Know-It-All. Waarmee tevens een muzikaal getoonzet politiek commentaar het levenslicht ziet dat ook in het huidige tijdsgewricht nog altijd woord voor woord actueel is.