4135717

The Pink Stones

Introducing… The Pink Stones

Categorie:

door Rein van den Berg

05-05-2021

Het was mij nooit echt duidelijk wat ik mij mocht voorstellen bij de term Cosmic country. Ik nam aan dat dit een stroming binnen de country was voorzien van dromerige componenten uitgevoerd door artiesten die een zekere mate van vrijheid en het experiment zochten, en zich daardoor los hadden weten te weken van gevestigde stereotypen. Bands die ruimte hadden voor zelfspot en humor. Cosmic Cowboy Gram Parsons blijkt deze definitie eigenhandig uit zijn mouw te hebben geschud bij het introduceren van een perfecte mix tussen country, soul, rock en gospel. Neem bij het beluisteren van deze debuutplaat van The Pink Stones dan ook Parsons in gedachten, en, naar wat ik lees, aanverwante jaren zeventig bands zoals International Submarine Band, Flying Burrito Brothers of the Byrds. Zelf was ik indertijd net iets te jong om de muziek van deze groepen te kunnen waarderen. Ik heb enkel albums van Gram Parsons zelf leren kennen en heb mij nooit serieus verdiept in voorgenoemde bands. Jammer, want bij het beluisteren van dit album, Introducing …The Pink Stones, zou je een diepere analyse van deze jaren zeventig bands beslist eens moeten heroverwegen.

The Pink Stones bandleden hebben de platenkast van hun ouders zonder twijfel als inspiratiebron gehad, en voorzien de dromerigheid van weleer van frisse impulsen, waarbij uiteraard pedal-steelgitaar niet ontbreekt. Toegegeven, ik had een paar luisterbeurtjes nodig om deze jonge band afkomstig uit Athens, Georgia op waarde te schatten. De lijzige zang van Hunter Pinkston past echter als gegoten binnen de muzikale omlijsting. Pinkston zelf duidt iets vergelijkbaars aan wanneer hij zegt dat hij aanvankelijk eerder de muzikale voorkeur van zijn vader had (southern rock), maar dat hij geleidelijk overstapte op de countrysmaak van zijn moeder. Die traditionele sound groeide en werd bijna obsessief voor hem, vertelt hij. Dit album poogt een beetje van beide smaken te pakken, zowel klassieke country als rock.

The Pink Stones zijn een relatief jonge band, en ze pakken de geboden kans van het sub-label van New West Records met beide handen aan. Wie weet wordt dit een nieuwe frisse weg binnen de americana. Er valt in ieder geval veel te genieten. Luister ter illustratie naar een nummer als Sweat Me Out. De associatie naar Neil Young komt dan ook om de hoek kijken, waardoor The Pink Stones wel een beetje oud klinken, maar bovenal vooral nieuw zijn.

Label:
NormalTown Records


Releasedatum:
09/04/2021