71LRtsFyWPL._SS500_

Ana Egge

Is It The Kiss

Categorie:

door Rein van den Berg

13-09-2019

Het album opent met een plezierig in het gehoor liggende rijmelaar, Cocaïne Cowboys. Een ontspannen opener die veelbelovend verwachtingen schept. Ik volg Ana Egge vanaf haar eerste albums. Een ultieme hoogvlieger was ze voor mij nooit, echter teleurstellen deed ze evenmin. Persoonlijk ervaar ik een opwaartse lijn, en lijn die steeds meer consistent lijkt sinds haar laatste albums. En puur intuïtief aanvoelend lijkt deze laatste, Is It The Kiss, de kroon op haar werk, tot dusver dan.

Ze opent niet alleen sterk, ze weet de spanning vast te houden, en vol te maken tot het eind. Ze zingt, fluistert bijna, wat de intensiteit van de nummers ten goede komt. Kenners zullen wellicht meteen herkennen dat Ballad of the Poor Child een cover is, en geschreven werd door Diana Jones. De uitvoering daar Ana krijgt een extra rafelig randje omdat ze het nummer in duet uitvoert met niemand minder dan Iris Dement. Toeval wil dat Ana op dit album voor mij op momenten qua uitvoering gelijkenis vertoont met de stiefdochter van Iris, Pieta Brown. Is It The Kiss is een plezierig en luisterrijk album. Zo eentje waar je met graagte op de replayknop drukt. 

Country elementen worden op dit album voldoende afgedekt door Matt Davidson op pedal steel en de sfeervolle ondersteuning met fiddle door Alex Hargreaves. Ze is door de jaren heen, volgens eigen zeggen, beter in staat om haar gevoelens om te zetten tot bruikbare songs. What Could Be is voorzien van een relaxte jazzy groove, soulvol bijna. Oh My My is van een ongekende schoonheid. Klein, breekbaar, maar Ana in haar meest ultieme vorm. Teacake and Janey is een eersteklas hartenbreker voorzien van een prachtige muzikale omlijsting.

Het geheel werd productioneel aaneengeregen door instrumentalist Alec Spiegelman. Samen met Ana schreef hij Hurt a Little. Liefhebbers die uitkijken naar Song to a Refugee, het komende album van Diana Jones kunnen vooralsnog de tijd overbruggen met het uitstekende Is It The Kiss. Topplaatje van Ana Egge. Volstrekt gevrijwaard van zwakke broeders. 

Label:
StorySound Records


Releasedatum:
06/09/2019