jamiemcdell-jg500

Jamie McDell

Jamie McDell

Categorie:

door Rein van den Berg

18-03-2022

Ik heb absoluut geen reden tot klagen. En binnen deze context is dit niets anders dan gezeur, maar ik vind de nieuwe btw-regels, ergens halverwege 2021 toegepast, ronduit vervelend. Je wordt geremd in je aankopen buiten de Eurozone. Er zullen ongetwijfeld gerechtvaardigde argumenten zijn geweest om de ondergrens weg te halen, echter zoals ik het zie, treft dit vooral de kleine onafhankelijke artiest. Naast aankoopprijs en verzendkosten drijft btw enkel de prijs op. Gelukkig dekt Nederlandse distributie veel af. Helaas niet alles, en wanneer je rechtstreeks koopt dan heb je automatisch dure lp’s en cd’s te pakken. Zo kan ik Bandcamp als interessant aankoopportaal wel beëindigen.

Voor het nieuwe album van Jamie McDell heb ik een uitzondering gemaakt. Ik werd getrokken door de ontwapenende hoes. Vond daarna een paar luisterfragmentjes. Ze wist zich op jonge leeftijd al met haar muziek in de kijker te zetten. Die eerder platen ken ik niet, en heb ze ook niet beluisterd. Intuïtief heb ik aangenomen dat deze gelijknamige plaat en nieuwe periode inluidt voor Jamie McDell.

Dit album kwam mede tot stand onder auspiciën van Nash Chambers (broer van de Australische Kasey Chambers – maakt die nog muziek?). Voor mij had de Nieuw-Zeelandse Jamie, qua genre, minder richting de country mogen trekken, ondanks dat ze dat evengoed overtuigend doet. Overigens niets mis met een knappe countryplaat, maar bij Jaimie krijg ik het gevoel dat ze zichzelf daarmee beperkt. De traditionele country past prima bij Jamie en haar stem, maar volgens mij zou ze met iets eigentijds in een slimme productie meer succes hebben.

Tegenvallen doet dit album overigens geenszins. Er staan uitstekende songs op in een afgemeten instrumentatie. Mooie persoonlijke songs in de vorm van Something More en Mother’s Daughter. Paar gastrolletjes zijn weggelegd voor Tom Busby, the McCrary Sisters en Erin Rae. Bovendien laat de zeer door mij gewaardeerde Robert Ellis weer eens van zich horen in het duet Worst Crime.

Een uitstekend album dat zich prima laat meten met Amerikaanse of Canadese zangeressen binnen dit muzikale landschap. Ik vermoed dat we meer van haar gaan horen, en die distributie komt dan vanzelf op gang. Zo niet, dan kun je de muziek altijd nog downloaden.

Label:
ABC Music


Releasedatum:
25/03/2022