718WxK32TZL._AC_SL1200_

Darrell Scott

Jaroso

Categorie:

door Rein van den Berg

25-11-2020

Jaroso is het laatste dorpje in zuidelijk Colorado, tegen de grens van New Mexico. Mark Dudrow, eigenaar van het op de hoes afgebeelde kerkje, had Darrell al vaker uitgenodigd om langs te komen. Na jaren was de tijd rijp om het idee te realiseren en werd een klein publiek bij elkaar geharkt uit Taos en Santa Fee voor het geven van een concert. Alles bleef kleinschalig, en voorbereidingen waren er amper. Darrell had zijn eigen gitaar mee, en vrienden van de eigenaar brachten instrumenten mee om variatie aan te brengen. De gespeelde nummers zijn, zoals Darrell het zelf verwoord ‘old, new, borrowed en blue’.

Selecteren voor een recensie lijkt tegenwoordig steeds eenvoudiger te worden. Steeds meer platen ervaar ik als minder. Of dit nu een Corona-effect is, of omdat ik ouder word, is mij niet duidelijk. Een tegenvallend Darrell Scott-album daarentegen heb ik tot nog niet meegemaakt, en ook dit intense concert is wederom zeer luisterwaardig. Darrell schudt muziek als het ware uit zijn mouw. Hij is een geweldig gitarist, maar zelfs a capella weet hij te fascineren, zoals hij op dit album doet met No One Needs Angel.

Jaroso is een onthaast sfeerplaatje geworden. Terwijl ik zelf geen meezinger ben, word ik getroffen door het publiek dat ongevraagd inhaakt. Ik heb een paar concerten van hem bijgewoond, en hij stelde nooit een minuut teleur. Zou fijn zijn wanneer hij nogmaals overtuigd wordt om ons land te bezoeken. Het liefst in een kleinschalige setting, zoals deze, waarin Darrell zijn ding doet.

Het laatste nummer, A Satisfied Mind (Porter Wagoner), staat los van de Jaroso live-opnames. Het is een bonustrack waarop meespelen Patty Griffin, Buddy Miller en Robert Plant. Live is Cheap (But It Ain’t Free) is van Darrells album Aloha from Nashville. Hij speelt eigen nummers, maar ook covers, zoals het prachtige (Have you ever been down to) Colorado van Merle Haggard, of wat te denken van Mickey Newbury’s Saint Cecilia, of een prachtige Hoyt Axton song. Tussendoor pakt hij een banjo erbij om een huiveringwekkende Who Carried You van Malcolm Holcombe uit te voeren. Darrell Scott weet mij andermaal, en wederom met een ogenschijnlijk gemak, te plezieren. Van één van zijn mooiste albums, A Crooked Road, heeft hij het nummer Colorado gehaald. Een treffende ballade waarmee deze avond te Jaroso afsluit.

Label:
Full Light Records


Releasedatum:
06/11/2020