1000004006495661

Jeffrey Foucault

Shoot the Moon Right Between the Eyes

Categorie:

door Rein van den Berg

23-02-2009

Jeffrey Foucault behoort tot de categorie die (wat mij betreft) nog geen slechte plaat heeft gemaakt, en ook met dit eerbetoon aan John Prine’s oeuvre gaat hem dat niet lukken. Jeffrey is uitermate professioneel en weet zich daarnaast te omringen met eerste klas medewerkers. Eric Heywood bijvoorbeeld heeft zijn sporen ruim verdiend, als het niet al tuinman is, dan wel vanwege zijn Pedal Steele bijdragen aan Son Volt en Richard Bruckner. Daarnaast hoor je andere intimi van Foucault zoals Mark Erelli, Dave Goodrich, Peter Mulvey, en uiteraard echtgenote Kris Delmhorst voorbij komen.Ik ken het oeuvre van John Prine niet goed genoeg, en vind het daarom onzinnig een vergelijking te trekken met de originele uitvoeringen. Hoe meer oorspronkelijk hoe beter is mijn devies, wat mij vooralsnog het excuus geeft John Prine’s werk andermaal aan beluistering te onderwerpen. Foucault’s achtergrond is folk georiënteerd, en dat ervaar ik als een aanwinst voor de uitvoeringen van dit Prine materiaal. Overigens vergelijken is allerminst noodzakelijk, het betreft hier gelukkig geen wedstrijd maar eerder een ultieme blijk van waardering. Centraal staat de genietbaarheidsfactor, en die is overheersend aanwezig op dit voortreffelijke album. Jeffrey Foucault zet met Shoot the Moon Right Between the Eyes een buitengewoon mooi project neer; rauw en intiem zoals we dat van hem kennen. Compositorisch zondermeer een vette plus, maar eveneens qua uitvoering valt hier weinig op af te dingen. Na Clocks and Spoons openbaart zich een subtiel verstopte track in de vorm van Prine’s klassieker Souvenirs. Pure schoonheid!All the snow has turned to water, Christmas days have come and gone. Broken toys and faded colours are all that's left to linger on. I hate graveyards and old oawn shops, For they always bring me tears. I can't forgive the way they robbed me of my childhood souvenirs. Memories, they can't be boughten. They can't be won at carnivals for free. Well it took me years to get those souvenirs, And i don't know how they slipped away from me. Broken hearts and dirty windows Make life difficult to see. That's why last night and this morning Always look the same to me. And I hate reading old love letters For they always bring me tears. I can't forget the way they robbed me, Of my sweetheart's souvenirs. Memories they can't be boughten, They can't be won at carnivals for free. Well it took me years to get those souvenirs And i don't know how they slipped away from me.