0004072377_10

Josh Harty

A Long List of Lies

Categorie:

door Rein van den Berg

27-03-2009

Vanwege de topdrukte op het cd-front werd ik gedwongen prioriteiten te creëren in de te recenseren items, waardoor A Long List of Lies van de voor mij onbekende Josh Harty ietwat in de verdrukking was geraakt. Vanwege de aanhoudende regen, nam ik mijn auto, en plukte deze uit de bescheiden voorraad. Mijn auto is de ideale locatie om alvast enkele eerste indrukken op te doen, en om mijn nieuwsgierigheid te prikkelen. Een gelukkige keuze bleek weldra, want de eerste indruk was opvallend hoopgevend. Gelukkig maar, want niet iedere schot is in de roos. Harty’s muziek heeft echter een zeer aangename vibe. De muziek ligt enerzijds losjes en ongecompliceerd in het gehoor, maar bevat tegelijkertijd een gezonde mate van diepgang. Iemand die serieuze intenties heeft om naam te maken. In het bijgeleverde promotionele materiaal wil men mij doen geloven dat er een parallel licht tussen hem een John Gorka. Die link had ik zelfstandig niet kunnen bedenken, mijn gedachte ging meer uit naar David Mallett, en qua stemgebruik toch ook ietsjes richting een zeer jonge Richard Buckner. Om het genre wat nauwkeuriger te omschrijven denk ik dat je moet denken aan een semi-akoestische cross-over tussen blues en country. Opmerkelijk veel up-tempo materiaal, waarbij Harty’s gitaar en lap slide veelvuldig het karakter van de sound kleuren. A long List of Lies is het 2de album van deze jonge man uit North Dakota. Duidelijk is dat we hier te maken hebben met een zeer veelbelovend talent, die het voorprogramma heeft verzorgd van notoire grootheden als Kelly Joe Phelps, Robert Cray, B.B. King en Iris Dement. Slotconclusie: Een uiterst prettig en ongecompliceerde plaat van een jong artiest met een verbluffend potentieel. Sterke songs, zeer verantwoorde productie. Muziek met een eigen gezicht. Ik gun deze Josh Harty een gouden toekomst, en zo te horen gaat dat helemaal goed komen. Mijn gevoel geeft aan dat deze jongen uitstekende kaarten heeft.