81WnysVDMuL._AC_SL1200_

Steve Earle

J.T.

Categorie:

door Rein van den Berg

16-01-2021

Wat was het mooi geweest wanneer vader en zoon een gezamenlijk album hadden gemaakt. De onderlinge relatie had zijn ups en downs gehad, maar de verhoudingen waren aanzienlijk verbeterd. Tijd kan relationele wonden helen zodat beide wederom naar elkaar toe hadden kunnen groeien. Wanneer een zoon niet beantwoordt aan de verwachtingen van de vader (en ongetwijfeld andersom) dan speelt daar bij de vader onmiskenbaar een schuldgevoel. Ik ben niet een insider, maar las dat JT leed onder issues uit zijn jeugd, zodat hij wellicht een gemakkelijk slachtoffer werd voor verleidingen van de drank en drugs. Zelf heb ik ook een zoon die zwichtte voor drank en drugs, maar de laatste tijd krijgt hij gelukkig steeds meer grip op zijn leven. Je probeert iemand te helpen, maar het lijkt of ze alsmaar richting zelfdestructie worden gezogen. Zelfs wanneer je in de overtuiging bent dat je goed gehandeld hebt als vader, blijft knagen waar je mogelijk tekort bent geschoten. Een zoon verliezen, en dan ook nog op deze manier, moet enorm zwaar zijn. Ouders maken ongetwijfeld fouten tijdens de opvoeding, en wellicht had je achteraf gezien meer voor hen hebben kunnen betekenen. Het valt mij moeilijk voor te stellen waar Steve Earle de kracht vandaan heeft gehaald om dit album te maken. Ik veronderstel dat dit project hem steunt bij het verwerken van de dood van zijn zoon.

Mijn waardering voor Steve Earle’s muziek werd de laatste jaren minder, terwijl die voor Justin Townes Earle daarentegen steeds meer toenam. Zijn laatste albums waren ronduit prachtig te noemen. Dat hij vorig jaar stierf was moeilijk te beseffen, aangezien hij juist lekker op gang leek te komen. En wat je liever niet had gelezen, bleek zijn dood alsnog door een fatale combinatie van drank en drugs. Wanneer de demonen je eenmaal bij de kladden hebben laten ze moeilijk los.

Dit tribuut van Steve aan zijn zoon is een mooi ingetogen album geworden, waarbij ik vooral het afsluitende Last Words imponerend vind. Het bracht mij terug naar de geboorte van mijn oudste zoon. De intense vreugde die je deelt geeft zoveel energie. Dat we sterven staat vast, maar zo jong, en op deze ongelukkige wijze, dat hakt erin voor de nabestaanden. Niet dat ze een keus hebben, maar ik hoop dat Justin’s vrouw en dochter Etta dit verlies een plekje kunnen geven. Ode aan de Saint of the Lost Causes. Op 19 maart verschijnt het album op vinyl en cd.

I was there when you were born
Took you from your momma’s arms
Stood in awe, a witness to
The first breath that you ever drew
I wish I could have held you when
You left this world like I did then
Last time we spoke was on the phone
And we hung up and now you’re gone

Last thing I said was, “I love you”
And your last words to me were, “I love you too”

I don’t know why you hurt so bad
Just know you did, it makes me sad
Said everything I meant to say
Could not make it go away
Wherever you are traveling now
It doesn’t matter anyhow
Can’t help but wonder if you knew
You took a part of me with you

Last thing I said was, “I love you”
And your last words to me were, “I love you too”

You made me laugh, you made me cry
Showed me truth, you told me lies
Tore my heart apart and then
You brought me back the piece again
Now I don’t know what I’ll do
Until the day I follow you
Through the darkness to the light
‘Cause I loved you for all your life

Last thing I said was, “I love you”
And your last words to me were, “I love you too”

I love you too

Label:
New West Records


Releasedatum:
04/01/2021