71qvExO4x0L._AC_SL1200_500

Lynne Hanson

Just Words

Categorie:

door Rein van den Berg

10-05-2020

Intrigerende hoes. Sticks and stones can break your bones. Hout en stenen vormen gezamenlijk een cirkel. Ik ben de zestig gepasseerd, maar evengoed, wanneer ik langs een strand wandel, dan vind ik het nog steeds leuk om opvallende schelpen of stenen nader te bekijken, of te rapen. Natuurlijke kunstwerkjes spreken mij aan.

Bij Lynne Hanson krijg ik automatisch associaties naar Harry Hoving, voormalig Mr. Plato Den Haag. Jaren geleden schreef ik bij gelegenheid recensies voor zijn nieuwsbrief, en Lynne’s eerste cd, Things I Miss, kreeg door onze nieuwsbrief serieuze promotie. Sterker, het duurde niet lang of Lynne’s eerste optreden op een Nederlands podium werd gelanceerd. Daar doe je het tenslotte toch een beetje voor. Helaas sloot Harry vanwege teleurstellende verkopen, tien jaar geleden alweer, noodgedwongen zijn deuren. Lynne echter ging onverdroten door met haar muzikale carrière en is aanbeland bij haar zevende album. Just Words is meer dan woorden alleen.

Opvallend is wat mij betreft de aanwezigheid van Jim Bryson als producer. Ik ken hem van zijn samenwerking met Kathleen Edwards en zijn soloplaten, maar eerlijk gezegd was hij al een tijdje aan mijn aandacht ontglipt. Leuk dat hij hier bij Lynne opduikt. Veder kun je op Just Words beluisteren de meer dan voortreffelijke gitarist Kevin Breit, en is vocale zang aanwezig op de achtergrond van niemand minder dan Catherine MacLellan en Justin Rutledge. Ik vind dat het album met True Blue Moon ietwat stroef op gang komt, maar net als bij een concert, naarmate de artiest op gang komt wordt de plaat steeds interessanter.

Een persoonlijke plaat, waarin Lynne worstelt met onzekerheden – wie niet – maar gelukkig is er ook de vanzelfsprekende acceptatie, en vergeving, wil je verder gaan met je leventje. Sinds Covid-19 weten we zelfs in Nederland wat het betekent om overgeleverd te zijn. De meest goudgerande zekerheden lijken niet meer te gelden. In de titelsong bijt Lynne lekker van zich af. ‘Nobody’s gonna save you. Nobody’s gonna make the way for you. Nobody thinks it matters what they say, Just Words.’ Lollipop and Roses opent met een stevige riff die zo van Neil Young geleend lijkt. Lynne en haar partners op dit project laten zich uitstekend gelden, wat Just Words een prima te verteren album maakt.

https://www.youtube.com/watch?v=AEoKlqRrUvE

Label:
Continental Song City


Releasedatum:
01/05/2020