b2652b1b1cbc68bcb1fb632a9d7ec08d.1000x984x1

k.d. lang

Drag

Categorie:

door Ed Muitjens

07-11-2010

Het eeuwige gevecht tegen de sigaret. Ik kom er nooit meer vanaf. Zelfs nu ik “gestopt” ben verlang ik er nog soms naar. Dat slanke, blanke gerolde kokertje tabak van amper 10 centimeter is jarenlang een “trouwe” compagnon van mij geweest. Ik kan niet zeggen dat ik nu helemaal “rookvrij” ben maar ik hou mezelf graag voor dat ik drie jaar geleden de sigaret vaarwel heb gezegd. Zoals je ziet ben ik dus iemand die de realiteit niet onder ogen wil of kan zien. Een verslaafde. Een verslaafde voor het leven… Onlangs zag ik het eerste seizoen van “Mad Men.” Een geweldige serie over het wel en wee van een aantal werknemers en hun geliefden van een reclamebureau eind jaren ’50, begin jaren ’60. Naast het overmatige alcoholgebruik valt natuurlijk het absurde rookgedrag op. Overal en veelvuldig wordt gerookt. Ik kijk er met afkeuring en afgunst naar.Het is natuurlijk eigenlijk gewoon een smerige gewoonte. Kijk, het is simpel: als je meer dan tien sigaretten per dag rookt, en dat deed ik, dan zijn er maar eigenlijk een paar sigaretten die er echt toe doen. De eerste sigaret (was voor mij altijd de lekkerste), de sigaret na het eten en als ik op stap was de sigaret bij het pilsje. Het genot van het nuttigen van een sigaret na de sex kan ik helaas niet bevestigen… Ik heb nooit gerookt meteen na de sex. Als je een niet rokende partner hebt dan is het roken van een sigaret natuurlijk niet meteen het beste naspel dat je kunt bedenken, toch? Al met al heb je het met sigaretten die echt lekker waren dan wel gehad, hoewel die sigaret die ik achter mijn PC rookte terwijl ik zwaar in gedachten een stuk aan het schrijven was, die was eigenlijk ook niet mis. Maar goed, eigenlijk was de rest alleen bedoeld om het nicotinepeil op het gewenste niveau te houden. Meer niet. Gelet op het voorafgaande is het misschien ook niet vreemd dat “Drag” van K.D. Lang voor mij een speciale plaat is. Alweer dertien jaar geleden verscheen deze cd met een dozijn liedjes waarbij de sigaret centraal staat. Gelet op het thema zou je bijna zeggen “The Dirty Dozen” maar daarmee doe je plaat ernstig onrecht. Het is namelijk gewoonweg een pareltje. Je hebt van die platen die een bepaald beeld oproepen. Zo ook deze. K.D. Lang neemt je mee naar een rokerige jazzclub, laat je wegzakken in de rode pluche en zingt je vanaf de bühne toe waarbij slechts één spot op haar is gericht. Even verderop staat de band, allen gekleed in een zwart Italiaans maatpak en voor de voor de gelegenheid uitgebreid met een aantal strijkers en een heuse lap steel. Lang brengt deze 12 nummers met de bravoure van een jazzdiva met in de ene hand een sigaret en in de andere hand de standaard van een ouderwetse verchroomde microfoon die ze gracieus omvat, het coctailglas met Martini op het tafeltje op reikafstand naast haar. Natuurlijk… Het was mijn eerste kennismaking met haar en ik was meteen verkocht. Wat een ongelooflijke mooie stem heeft deze vrouw. Warm met een hoog bereik, zelfverzekerd en vooral een stem met heel veel souplesse. Een stem uit duizenden. Schitterende versies van “The Air That I Breathe” en “The Joker” worden overtroffen door “My last cigarette”, “Theme from the Valley of the Dolls” en vooral “Till the Heart Caves In.” Het is nog maar een willekeurige greep.  De nummers die met zoveel schoonheid worden gespeeld en gezongen dat het meer dan goed toeven is in de pluche van de jazzclub van Lang. Een jazzclub die ik nu toch alweer dertien jaar met enige regelmaat bezoek. Met of zonder sigaret. Het doet er niet toe. Het is namelijk de muziek die op mij een verslavende werking heeft.Geef je ook eens over en inhaleer deze prachtmuziek met volle teugen. Het is niet schadelijk voor de gezondheid, tast de kwaliteit van je sperma niet aan en je krijgt er ook geen hart- en vaatziekten door. Niets van dat alles. “Drag” is voor mij nu een nieuwe compagnon voor het leven geworden. Een verslaving die een stuk gezonder is.Voor nog geen $ 12 te koop bij amzon.com. Daar heb je tegenwoordig nog geen twee pakjes sigaretten meer voor…