R-3622050-1383482459-3742.jpeg

Kate & Anna McGarrigle

Tell My Sister

Categorie:

door John Smits

21-05-2011

Op 12 en 13 mei werd in de Town Hall in New York een tribute-concert gegeven voor de op 18 januari vorig jaar overleden Kate McGarrigle en samenvallend met dat evenement is onder de titel ‘Tell My Sister’ een set met drie cd’s verschenen, bestaande uit geremasterde versies van de eerste twee platen van Kate & Anna McGarrigle en een ruime set demos/outtakes. Die eerste twee cd’s van de McGarrigles verschenen medio jaren zeventig en hebben vanaf de dag van hun verschijnen een warm plekje in mijn muzikale hart. Noem mij maar eens een plaat met vier liedjes zo mooi als het kwartet My Town, Heasrt Like a Wheel, (Talk to Me of) Mendocino en Go Leave van de eerste cd of Southern Boys, Naufragée du Tendre, Hommage à Grungie en Kitty Come Home van de tweede. En dan laat ik, nonchalant als ik nu eenmaal ben, nog wat pareltjes ongenoemd. Het hoeft geen betoog dat ik de cd-versies van deze platen ook meteen na verschijnen aanschafte, in een tijd dat — naar ik vermoed — het merendeel van mijn muzikale activiteit bestond uit het opletten of dierbare platen op dat nieuwe medium uitkwamen. Geen achtergrondruis, stofjes, krasjes… je voelde je zozeer de koning te rijk na zo’n aanschaf dat het niet opviel dat die eerste cd-uitgaven toch wat dun en kil klonken. Wie zich ook maar een beetje in het bovenstaande herkent zal net als ik zielsblij zijn met deze geremasterde set, want het klinkt allemaal duidelijk warmer en voller en het is alsof de unieke McGarrigle-mix van breekbare schoonheid en milde ironie een wedergeboorte doormaken. Vergeef me de snik in mijn stem, ik word een dagje ouder. Nog blijer wordt de oude man als hij ontdekt dat de derde cd, met maar liefst 21 demo-tracks, zeker niet enkel als een lokkertje om de mensen die de eerste twee cd’s al op de plank hebben staan tot aanschaf te verleiden moet worden beschouwd. Heel veel Kate op deze tracks, wat vooral opvalt in typische Anna-songs als ‘Heart Like a Wheel,’ alternatieve versies van dierbare nummers, waaronder een opmerkelijke vroege versie (1971) van ‘(Talk to Me of) Mendocino,’ maar ook niet eerder op de plaat vastgelegde liedjes als ‘Annie’ van Chain Tannenbaum, een van de vaste begeleiders van het duo, de traditional ‘Willie Moore’ en de Kate-originals ‘Saratoga Summer Song’ en ‘Oliver, Remember Me?’ Het setje wordt fraai afgeleverd in een mini-versie van wat we vroeger als ‘dubbele klaphoes’ aanduidden, met mooi fotowerk en een aantrekkelijk boekje met introducties van Anna McGarrigle en producers Joe Boyd en Greg Prestopino. Warm aanbevolen, en niet alleen voor oudere mannen met overwegend nostalgische gedachten.