81CpZAz4TxL._SS500_

Kim Taylor

Songs of Instruction

Categorie:

door Rein van den Berg

10-02-2019

Jaren geleden werd ik enorm gefascineerd door de muziek van Over The Rhine. Zij waren/zijn een band afkomstig van het noordelijk gelegen Ohio. Ergens had ik gelezen dat Kim Taylor, eveneens muzikaal actief vanuit diezelfde Staat, voor hen het voorprogramma deed. Ik kan mij niet herinneren wat mij dat duwtje gaf om haar debuut cd te kopen, wellicht had ik een aantal luistergramentjes ergens op Internet gevonden. Haar debuut, So Black, So Bight, eerlijk gezegd al jaren niet meer beluisterd, beviel mij prima. Heerlijke dromerige mistroostige muziek. Haar stijl beviel dusdanig dat ik ook haar vervolgplaten bleef kopen. I Feel Like a Fading Light, uit 2006, ik was zeker, deze plaat zou het geweldig gaan doen. Dit zou haar doorbraak betekenen. Wat een mooie songs schrijft, en zingt Kim vervolgens zeer ingeleefd. Toch bleef algehele bijval uit. Aan haar heeft het niet gelegen, of ligt het niet. Deze bezige bij komt met gepaste tussenpozen met nieuwe platen. Haar laatste, onder de naam Water and Sand, in samenwerking met Todd Tibaud, was ietwat magertjes, zeker afgestoken tegen haar eerder soloalbums. Nu is er dan de gelegenheid kennis te maken met Kim’s muziek, want tegen het eind van februari valt Songs for Instruction vrij. Alsof ze nooit anders heeft gedaan. Werd mijn muzikale smaak in het voorjaar van 2018 overwegend gedomineerd door het album van de Canadese Kesia Nagata, dit jaar heeft Kim haar rol ingenomen. Songs of Instruction is puntgaaf over de gehele lijn. De muziek is minstens zo kenmerkend sober als de zwart-witte hoes die met deze release samengaat. Opgenomen gedeeltelijk in de Ultrasuede Studios, en gedeeltelijk in St. Luke’s Episcopal Church, beide te Cincinatti Ohio, verdeeld over de periode september 2017 tot mei 2018. Een geïnspireerd bandje vult aan met het meest noodzakelijke, maar dusdanig rijk dat aan werkelijk niets ontbreekt. Sam Howard is gedienstig met zijn bas, zowel de staande variant als de elektrische. Bradley Meinerding is van de partij met zijn elektrische gitaar en mandoline. Alex Krispin, flugelhorn, Dan Dorff, drums keyboard en vibrafoon, Justin Golden, piano, orgel, elektrische gitaar en zijn voortdurend aanwezige creativiteit, en tenslotte mogen de achtergrondvocalen van Brianna Kelly in deze opsomming niet ontbreken. De liedjes sluimerden al jaren in Kim’s hoofd en hart, en vonden hun weg naar buiten. Negen zelfgeschreven songs, terwijl het laatst nummer een tekst is ontleend aan St. Franciscus van Assisi, geplaats op een melodie van Sebastian Temple (1967) Ik begrijp dat zowel Susan Boyle als Sinead O’Connor dit nummer zong. De versie van Kim is mij liever. Minder stichtelijk. Make me a channel of your peaceWhere there is hatred let me bring your loveWhere there is injury, your pardon LordAnd where there's doubt, true faith in youMake me a channel of your peaceWhere there's despair in life let me bring hopeWhere there is darkness, only lightAnd where there's sadness ever joy