Afton-Wolfe-Kings-For-Sale-cover-300dpi

Afton Wolfe

Kings for Sale

Categorie:

door Rein van den Berg

20-05-2021

Dirty Girl is gekozen als single, en is beschikbaar gemaakt vooruitlopend op de komst van het album Kings for Sale. Het zou niet mijn keus zijn geweest, aangezien ik dit het minste nummer van de plaat vind. Muzikaal wordt wel een aardig bluesy New Orleans-sfeertje gecreëerd, maar na één keertje beluisteren ben je klaar met Dirty Girl. Een verdienstelijk zanger is Wolfe evenmin. Hij heeft daarentegen een mooie gruis op zijn stem. Trekt om die reden qua klankkleur op momenten richting Tom Waits. Daarmee kunnen we meteen een eerste bruggetje maken, want de producer van deze plaat is Oz Fritz. Een gerenommeerde naam. Onder meer bekend van Mule Variations, Blood Money en Alice, waarvoor hij de opnames deed. Mrs. Ernst’s Piano is qua uitvoering zo’n nummer dat specifiek Tom Waits in herinnering roept. Niet verkeerd, maar tegelijkertijd weinig origineel. Ik ervaar deze debuutplaat van Afton Wolfe over zijn geheel als plezierig, maar overtuigen doet hij mij niet.

Zeker muzikaal gezien valt een slimme mix aan muziekstijlen te beluisteren. We trekken van de jazzy opener, Paper Piano, richting een country getinte bar-ballade waar de timmerman in het zonnetje wordt gezet. Het introspectieve, door piano gedragen About My Falling, is een knappe song. Bij Cemetery Blues lijkt het roer te worden omgegooid naar de donkere krochten van de deltablues. Speciaal voor dat nummer wordt de voor mij onbekende gitarist Wess Floyd naar voren geschoven. Een mooie dissonant in het geheel.

Het album Kings for Sale is een leuke gaarbak aan ideeën Op termijn blijft deze plaat niet overeind. Zoals eerder gezegd, plezierige luistermomenten, maar het ontbreekt aan originaliteit. Onnodig vaak wordt Tom Waits in herinnering geroepen.

Label:
Grandiflora Records


Releasedatum:
18/05/2021