Randy Newman

Randy Newman

Land of Dreams

Categorie:

door Ed Muitjens

21-06-2020

De naam doet misschien anders vermoeden maar Randy Newman was geen nieuwe man of naam voor me toen ik in 1988 in het bezit kwam van “Land Of Dreams”. Ik kende Newman uiteraard van “Short People”. Dat hij toen, artistiek gezien, zijn meest indrukwekkende albums al had gemaakt wist ik toen nog niet. Met terugwerkende kracht heb ik onder meer pareltjes als “Sail Away” en “Trouble In Paradise” weten te scoren. Volgens mij ben ik op het spoor gezet, hoe kan het ook anders in de jaren ’80, na het lezen van een recensie in één of ander muziekblad. Dat “Land Of Dreams” niet de ultieme voltreffer is in het oeuvre van Newman maakt voor mij niet zoveel uit. Om een aantal redenen heeft dit album een speciale betekenis voor me. Datzelfde, schat ik zo in, zal ook voor Newman zelf gelden, want de eerste drie liedjes zijn, in tegenstelling tot zijn eerder werk, autobiografisch. Daarnaast is “Dixie Flyer” één van de beste openingstracks ooit gemaakt. De piano van Newman in combinatie met het subtiele gitaarspel van Mark Knopfler zet meteen de toon. Opmerkelijk genoeg hebben hier verschillende gasten aan de knoppen gezeten: Knopfler, James Newton Howard & Tommy Lipuma en Jeff Lynne. Dat hoor je. “Falling In Love” geproduceerd door Lynne, lijkt z te zijn weggelopen uit de catalogus van ELO. De productie van Howard en Lipuma is mij, met de gespitste oren van nu, iets teveel “jaren ’80”. Maar het album, vol van bijtende humor en prachtcomposities, heeft na 32 jaar nog steeds een ereplaats in mijn platenkast. De teksten, vol van bijtende humor, blijven uniek.

"If I had one wish
One dream I knew would come true
I'd want to speak to all the people of the world
I'd get up there, I'd get up there on that platform
First I'd sing a song or two you know I would
Then I'll tell you what I'd do
I'd talk to the people and I'd say
"It's a rough rough world, it's a tough tough world
Well, you know
And things don't always, things don't always go the way we plan
But there's one thing, one thing we all have in common
And it's something everyone can understand
All over the world sing along
I just want you to hurt like I do
I just want you to hurt like I do
I just want you to hurt like I do
Honest I do, honest I do, honest I do"

Welkom in de wondere wereld van Randy Newman.