0017361343_10

Jo Berger Myhre & Ólafur Björn Ólafsson

Lanzarote

Categorie:

door Koos Gijsman

17-12-2019

Wil je de barre wintermaanden in de Scandinavische landen het hoofd kunnen bieden, moet je activiteiten ontwikkelen die de geest lenig houden. Om op de loer liggende mentale depressies en alcoholverslaving op afstand te houden, biedt de muziek een probate uitkomst.
De Noor Jo Berger Myhre en IJslander Ólafur Björn Ólafsson bevinden zich in de experimentele hoek van het muzikale aanbod uit het hoge noorden. Op hun tweede album Lanzarote trakteren ze de luisteraars op een aantal liedjes die uniek zijn in hun soort. Spelend op allerhande toetsen en een batterij aan akoestische blaas- en snaarinstrumenten schakelen ze moeiteloos tussen invloeden uit velerlei muziekstijlen. Waarbij semi-klassiek spel op de piano via flarden jazztrompet moeiteloos overgaat in een kakofonie aan geluid waarop elke noiseband jaloers zou zijn. Het zijn dit soort contrastrijke intervallen die de luisteraar telkens op het verkeerde been zetten.
Een al te grote gehechtheid aan bestaande muziekvormen moet je dan ook resoluut terzijde schuiven om deze muziek op waarde te kunnen schatten. Een waarde die mijn inziens bijzonder groot is. Ik heb me in ieder geval kostelijk geamuseerd met de hoogst originele muzikale verrichtingen van dit inspirerende duo.

 

Label:
Hubro