61SS3anPZ4L._SS500

Levi Parham

An Okie Opera

Categorie:

door Koos Gijsman

29-03-2017

Perfectie is niet sexy. Waardoor ik niet bovenmatig verontrust was toen bleek dat Levi Parham, de nummer 1 uit de 2016 jaarlijst van de Euro Americana Chart, ontsnapt was aan mijn aandacht. In weerwil van de vele duizenden albumtitels die jaarlijks voorbij komen verbleef ik t.a.v. zijn album These American Blues in volledige onwetendheid. Naderhand is het toch nog goed gekomen en mag ik mezelf de trotse eigenaar noemen van deze prachtige plaat die ik inmiddels al menige draaibeurt gegund heb in mijn cd-speler. Groot was mijn enthousiasme toen ik via distributeur Continental Record Services vernam dat zij Parham's debuutalbum An Okie Opera gingen uitgeven op de Nederlandse markt. An Okie Opera werd in 2013 opgenomen en vormt in velerlei opzichten de perfecte introductie voor These American Blues.Een lekker scheurende mondharmonica, handgeklap en een paar bluesakkoorden op gitaar vormen het kader voor het  openingslied Two Cookies. Wat volgt zijn negen liedjes die op het snijvlak van muziekstijlen als blues, folk en country kwalitatief thuishoren in de hoogste regionen van de hedendaagse Amerikaanse volksmuziek. Het unieke daarbij is dat Parham in zijn eentje verantwoordelijk is voor alle zang en alle instrumentaties. Gezegend met een grote dosis humor nodigen zijn hilarische tekstregels regelmatig uit tot meezingen. Liedjes als Long Way From Here en Devil's Got A Sweet Tooth roepen bij mij gekoesterde herinneringen op aan de 24 karaats liedjes van mijn favoriete en volstrekt obscure americanagroep Hoots And Hellmouth. Dat Parham ook op het gevoelvolle vlak bijzonder goed uit de voeten wisten we natuurlijk al wat langer. Op An Okie Opera treffen we diverse liedjes (Staring at The End Of The World en de ingetogen gespeelde afsluiter Two Stoned Doves) aan die in die categorie in aanmerking komen voor een bijzondere aanbeveling. Wat ook zeker geldt voor de akoestisch gespeelde liedjes als  Ain't No Other Girl Like You en I Want To Be With You, die ik ter ere van mijn vrouw deze maand een ereplaats gegund heb op de  USB playlist voor in de auto. Voor “dat warme gevoel”….P.S.Via een email naar de distributeur komt de koper van deze cd  in het bezit van een download voor de in 2014 verschenen EP Avalon van Levi Parham.