61xF-uEAv7S._AC_SL1200_

Darling West

Live 2020

Categorie:

door Rein van den Berg

23-10-2021

‘Live 2020’ is de titel van dit album. Leek mij aanvankelijk ietwat onwaarschijnlijk, want er was weinig dat live ging in 2020. Tijdens de herfst van 2020 ging Noorwegen echter gedeeltelijk uit de lockdown en pakte Darling West de gelegenheid een paar optredens te realiseren in Oslo en Stavanger. De capaciteit was vanwege restricties weliswaar beperkt, maar men kon in ieder geval weer het podium op, en spelen.

De nummers op deze live-registratie zijn afkomstig van eerdere albums van het Noorse echtpaar Mari en Tol Kreken. Ze zingen accentloos Engels, en hebben hun instrumentarium beperkt tot gitaren, dulcimer, en banjo, zodat je hen gemakshalve, qua uitvoerende stijl, mag scharen onder de noemer ‘americana’. Naar wat ik lees heeft Lucinda Williams hen gelabeld als ‘cosmic folk’. Hieruit mag je concluderen dat hun americana een knipoog is richting de westcoast-muziek. Muziek die verder ligt van zijn oorspronkelijke roots, en wellicht juist via die weg een breder publiek wist te bereiken. Darling West geeft dan ook ruiterlijk toe dat ze met hun muziek hommage doen aan bands als Fleetwood Mac, The Byrds en Jackson Browne. Hun muzikale helden.

Bijzonder commercieel zou ik de muziek van Darling West niet willen noemen, terwijl ze tegelijkertijd beslist lekker in de markt liggen. Hun muziek is zuiver en clean. Ik ben gewend dat Scandinavische landen hun zaakjes prima op orde hebben, en deze Noorse band is daarop geen uitzondering. Hun technisch kunnen, de live-vertolking, overtuigt. Aangenaam weldadige muziek.‘ Oorstrelend’, zou Willem Duys gezegd hebben. Muziek voor de zondagmorgen. Denkbeeldig zie ik ze al acte de présence maken in de Amstelkerk te Amsterdam. Nou kende ik hun catalogus niet, echter door deze live-uitvoeringen heb ik daar een indruk van gekregen. Niet dat ik euforisch ben geraakt, maar mooi vinden doe ik het wel. ’t Zal zoals gebruikelijk een kwestie van smaak zijn. Dus investeer wat tijd om naar dit echtpaar en de overige drie bandleden te luisteren.

Label:
Jansen Records


Releasedatum:
22/10/2021