Live Again (Melissa James)

melissa

1-9-2019 door Ed Muitjens

Geestesziekten. Het komt vaker voor dan we denken. Zeker ook in de muziekwereld. Zo zou een sensitieve, creatieve geest bijvoorbeeld eerder open staan voor depressies. Hoe dan ook, feit is dat heel wat muzikanten, meer of minder bekend, lijden aan geestesziekten. In al haar diversiteiten. En feit is dat er helaas voorbeelden te over zijn waarbij de muziekwereld bij tijd en wijlen wordt opgeschrikt door een bewuste beëindiging van het leven ten gevolge van een psychische stoornis. Al dan niet omdat drank en verdovende middelen hun uitwerking niet hebben gemist en mogelijke destructieve gevoelens hebben versterkt. Ian Curtis, Kurt Cobain, Elliot Smith, de lijst is lang. Veel te lang. Geestesziekten zijn er in allerlei vormen en gradaties en alleen de patiënt die er ooit mee geconfronteerd is geweest kent de volledige impact ervan. De Britse zangeres Melissa James, gezegend met een zeer fraaie soulstem, nam enkele jaren geleden het nummer “Live Again” op. Een lied over het niet aflatende gevecht met de problemen die geestesziekten kunnen veroorzaken. Maar ook een lied van hoop. Een nieuwe start. Een wedergeboorte. 

Cause all I want is to be free 
From the chains that bind my mind 
They keep anxieties inside 
But I don’t know how to be 
Anyone but who I’ve been 
I want to start to live again

Melissa James schreef het nummer in 2014 voor haar album “Stripped Back”. Geïnspireerd door mensen die dicht bij haar stonden en die nog volop worstelde met hun geestesziekten. Na enige tijd kwam het besef dat het lied niet alleen betrekking had op hen maar ook deels op haarzelf. Het besef dat niet alleen zijzelf maar iedereen, tot op een bepaald niveau en op enig moment, last kan hebben van geestelijke problemen. Haar blijvende betrokkenheid en haar wens om voor dit onderwerp een groter bewustzijn en medeleven te kweken maakte dat ze twee jaar later het lied, ditmaal ondersteunt door een klein koor, opnieuw opnam voor haar project “SING4SANE”. Het project diende ook, mede door georganiseerde “singalongs”, om geld in te zamelen voor “Sane”, een Britse stichting waarin problemen met de geestelijke gezondheid centraal staan. Samen zingen mag door sommigen gezien worden als een fijne hobby, voor Melissa James is het meer. Zij ziet en voelt de helende werking die er van uit gaat. Indien een geestesziekte of een depressie de scepter zwaait zijn isolement en het gevoel van gevangenschap twee ongenode gasten aan tafel waarvan het maar moeilijk afscheid nemen is. Juist het samen zingen doorbreekt dat isolement. Daarnaast biedt muziek kracht en houvast. Het verhaal van de man, worstelend met zelfmoordneigingen, die de halve wereld overvloog  alleen om haar het nummer “Live Again” live te horen zingen onderschrijft die kracht die van muziek kan uitgaan en van dit nummer in het bijzonder.

All I want is to be free 
From the battles of my mind 
They keep my thoughts locked-up inside 
But I don’t know how to be
Anyone but who I’ve been 
I wanna start to live again

11 mei is ieder jaar een dag waarop wereldwijd, door de organisatie “Darkness Into Light” stil wordt gestaan bij de strijd tegen zelfmoord en zelfpijniging. Dat stilstaan is maar betrekkelijk want, verdeelt over vijf continenten, start in de nacht een wandeling waarbij letterlijk naar het licht wordt gelopen. “Live Again” is door de Brusselse afdeling gebruikt voor de promotie van deze campagne. De ochtend van 11 mei is namelijk voor velen de belangrijkste dag van het jaar. Wellicht zelfs van hun leven. Het is de ochtend waarop symbolisch het licht aan de horizon zal verschijnen. Een leven zonder duisternis. Wandelend naar de dageraad. Misschien zal ergens “Live Again” Live Again (Melissa James)geneuried worden. Zachtjes maar met een groeiend vertrouwen. De zon zal aan de horizon omhoog klauteren. Een nieuwe morgen. Een nieuwe dag. De wedergeboorte. 

I’m ready now to live again 

Indien u na het lezen van deze column behoefte heeft aan een gesprek dan kunt u bellen met 0900-0113 (113 zelfmoord preventie) of u kunt deze internetpagina bezoeken waar u kunt chatten met een professionele medewerker.