9200000122424475

Rich Hopkins and Luminarios

Live at El Lokal

Categorie:

door Rein van den Berg

25-01-2020

‘Finest brand in handmade music’ noemt Blue Rose Records zichzelf, en het moet gezegd: er verschijnt via deze Duitse platenmaatschappij een onafzienbare stroom aan platen, zoals deze onder licentie verschenen plaat van San Jacinto Records.

Rich Hopkins and Luminarios hebben hun thuisbasis in Arizona. Ik kan mij zo voorstellen dat de manager van Blue Rose hen “hand-picked” heeft tijdens één van zijn reizen door Amerika. Hij zal ze daar ongetwijfeld live aanschouwd hebben, en het kan niet anders dat hij werd geïmponeerd. Dit is wat mij betreft precies de manier waarop je kennis moet maken met de muziek van Rich Hopkins en zijn Luminarios. Simpelweg luisteren, want daar ligt, logischerwijs, hun kracht. Musiceren kunnen ze als geen ander, een strak gecoördineerd muzikaal geheel. Hun cd’s kwamen in de afgelopen jaren met regelmaat voorbij echter niet eerder wisten ze tot mij door te dringen. Tot nu!

Dat de chemie met hun muziek niet eerder ontstond valt hen moeilijk te verwijten, eerder mijzelf. Ik vermoed dat ze voorheen buiten de boot vielen vanwege enerzijds tijdgebrek (bij een keur aan aanbod), en anderzijds omdat het visuele gedeelte weinig aanlokkelijk was. Een terugkerende barrière die ik bij beschouwing achteraf helaas moet onderkennen.

Rich Hopkins en zijn uitverkorenen maken heerlijke roots rock. Stoffige, in gitaren ondergedompelde, woestijnrock. De band werd jaren geleden gevormd, en speelde frequent in Duitsland en zijn buurlanden. El Lokal is een gelegenheid in het Zwitzerse Zürich waar ze graag en met regelmaat optraden. De opnamen voor dit album werden samengesteld uit twee optredens, het gros afkomstig van mei 2017, aangevuld met drie songs opgenomen in 2015. Way Down South dat is het medicijn. Laat alles varen, trek zuidelijk, laat je verrassen, overrompelen desnoods. Welhaast non-stop weet deze band je denkbeeldig mee te voeren met geïnspireerde gitaarsolo’s, rauwe bas, basale drums en prima samenzang. Nooit te laat om in te stappen, waarbij deze live cd een aangename kennismaking is.

Label:
Blue Rose Records


Releasedatum:
22/11/2019