DrJohn_lockeddown

Dr. John

Locked Down

Categorie:

door Ed Muitjens

05-07-2020

Malcolm John Rebenneck Jr. Logisch, zou je bijna zeggen, dat je met een dergelijke naam kiest voor een pseudoniem. Onder de naam Dr John maakte de in New Orleans geboren Rebenneck vanaf de jaren ’60 furore. Als pianist en zanger hoewel hij zijn loopbaan startte als gitarist. Maar bij een schietincident in 1960 boorde zich een kogel in zijn ringvinger. De aan zijn hand bungelende vinger kon worden behouden maar door een toekomst als gitarist kon hij een dikke vette streep zetten.
Muziek uit New Orleans staat voor diversiteit. Voor verschillende muziekstijlen. Dat gold ook voor de muziek van Dr. John. Met die diversiteit is hij ook opgegroeid want hij is zo’n beetje grootgebracht in de platenzaak van zijn vader in Nola. Onlangs bestelde ik een gunstig geprijsde boxset van hem waar albums van zijn beginperiode (1968 tot en met 1973) in zijn terug te vinden.

Ik heb weinig van de man in huis. Slechts een live album (“Live in Montreux”) en “Locked Down” (hoe toepasselijk in deze tijd…) zijn, tot nu toe, de enige schijven die ik uit de kast kan trekken. De rest moet ik streamen en daar heb ik doorgaans een bloedhekel aan. Nou ja, tot volgende week dan want mijn collectie “Dr. John plaatjes” gaat dan stevig uitgebreid worden. En daar kijk ik naar uit.

Of één van die albums overigens het niveau van “Locked Down” zal benaderen waag ik te betwijfelen, want ik vind het een zeer bijzondere plaat. Opwindend, hip en bezwerend. Veel betere blues-cd’s dan deze heb ik eerlijk gezegd de laatste tien jaar niet gehoord. Ik weet het, appels en peren, je moet ze niet willen vergelijken. Het bleek in ieder geval één van zijn laatste stuiptrekkingen op plaat te zijn want hij overleed op 6 juni 2019 aan een hartaanval. “Go out with a bang”. Toen ik deze week weer eens naar “Locked Down” luisterde kon ik niet anders concluderen dat Dr. John dat inderdaad heeft gedaan. Met verve.