9154ZgISuFL._AC_SL0500_

Kris Delmhorst

Long Day in the Milky Way

Categorie:

door Rein van den Berg

25-10-2020

Sommige cd’s die ik beluister pakken meteen, andere niet. Zo verging het ook deze van Kris Delmhorst. Ik ervoer Long Day in the Milky Way in eerste instantie als vlak en weinig gevarieerd. En wanneer andere albums dan links en rechts voorbijkomen dan dreigen dit soort plaatjes naar de achtergrond te zakken. Niet altijd terecht. Ik was altijd redelijk onder de indruk van Kris haar muziek, maar ergens stokte die interesse. Haar cover album Cars (2011) en Blood Test (2014) vond ik beide minder aansprekend, dusdanig dat ik niet de moeite nam haar voorlaatste (The Wild, 2017) te vinden en te beluisteren. Om die laatste te verkrijgen moest ik ook meer moeite doen, mede omdat geen lokale distributie voorhanden was. Blind kopen gold wat mij betreft niet meer voor Kris.

Bij nadere beluistering kwam ik echter tot de conclusie dat Long Day in the Milky Way uitermate geïnspireerd klinkt. Het album klinkt als het resultaat van een artiest die een extra tandje bij zette. Op de cover van de Rickie Lee Jones (en Walter Becker) song The Horses na, zijn alle nummers door Kris zelf geschreven. Inclusief een paar co-writes, waarvan eentje met haar nog zeer jeugdige dochter Hazel Foucault.

De songs kwamen als vanzelf, alsof er ineens de noodzaak was om naar buiten te komen. Ze nam ze op met een groep vertrouwde artiesten in een bijna 300 jaar oude boerderij te Maine. Vriendinnen Rose Polenzani, Rose Cousins en Annie Lynch sprongen haar bij. Als vriendschappelijk steuntje in de rug, maar ook om als vocalist hun bijdrage te leveren. Het album laat een keur aan instrumenten horen. Klassieke instrumenten van cello tot harp, naast meer gangbare zoals elektrische gitaren, drums en blazers.

Ik lees dat Kris haar muzikale loopbaan begon met de cello, maar dat haar nieuwsgierigheid haar dreef van rock, tot jazz, en daarna tot obscure blues. Ze absorbeerde muziekstijlen, terwijl ze als uitvoerende artieste zelf behoorlijk consistent is gebleven. Het was wellicht een lange dag in het sterrenstelsel. Ongetwijfeld eentje van afzondering, maar het resultaat is er naar. Long Way in the Milky Way is zoals ik Kris Delmhorst graag hoor, stijlvol en intrigerend.

Label:
Big Bean Music


Releasedatum:
25/09/2020