a1870977910_10

3HatTrio

Lost Sessions

Categorie:

door Rein van den Berg

28-03-2021

Platenwinkels bezoeken, het schijnt weer te mogen. Vaak genoeg overkwam het me dat ik thuiskwam met iets omdat ik verrast werd door wat men speelde in de zaak. Normaal gesproken zoek ik bewust, maar sta tevens open voor iets dat afwijkt van het reguliere. Ik kende de heren Hal Cannon, Eli Wrankle en Greg Istock, a.k.a. 3HatTrio, van hun verdienstelijke album Lord of the Desert (2018). Een degelijk uitgewerkte americanaplaat, met een vette knipoog richting folk en bluegrass.

Bij eerste beluistering van deze Lost Sessions blijkt dat de heren een behoorlijke koerswijziging hebben ondergaan. Zelfs een beetje schrikken aanvankelijk vanwege de ongebruikelijke zang, alsof men een stemvervormer heeft toegepast. Echter, wanneer je door de eerste vooroordelen heen prikt, dan blijken deze verloren gewaande sessies behoorlijk verslavend. Pulserende beats die een stuk dichter liggen bij mijn perceptie van iets als woestijn, of die nu in Utah is gesitueerd, of elders. ‘Lords of the Desert’ noemen ze zichzelf, en op basis van de overall sound die zich laat beluisteren op Lost Sessions een uitermate passende benaming. Het is een gewaagde stap. Weg van americana, ze klinken nu echter meer origineel dan voorheen, noem het inheems.

Afrikaanse woestijnmuziek, of het nu blues getint is en afkomstig uit Mali, of meer richting Algerije of Turijn trekt, weet mij al jaren te fascineren. Wat deze drie mannen met hoeden echter ditmaal flikken onderscheidt hen qua originaliteit, en weet anderzijds tevens dezelfde desolate vorm te verbeelden als wat je terugvindt in muziek van artiesten als Dhafer Youssef of Anouar Brahem. Deze sessies laten bovendien beluisteren hoe bedreven ze hun instrumenten hanteren. Een genot om te luisteren naar de sonore tonen die Greg Istock uit zijn staande bas weet te plukken. Plezier halen uit je werk, wat een genot moet dat zijn, het is hier hoorbaar. De muziek van 3HatTrio heeft nog steeds een folkloristisch karakter, maar is weggeëbd van americana. Focus ligt nu op de woestijn, en de drang om de muziek de vrije loop te laten. Nieuwe wegen bieden perspectief en bovenal luisterplezier.

Label:
Okehdokee Records

Lord Of The Desert