phbailey-lwfaw

Philip Bailey

Love Will Find A Way

Categorie:

door Ed Muitjens

28-10-2019

Ik had het niet zien aankomen en al helemaal niet verwacht. Philip Bailey, oud zanger van Earth, Wind & Fire, die uit het niets met één van de betere albums van dit jaar op de proppen komt. Want dat kan ik, eind oktober, wel met een gerust hart stellen. Een album dat is uitgebracht op het befaamde jazz-label, Verve Records. En dat is niet voor niets gebeurd. 

Het heeft alles te maken met de muziekstijl van “Love Will Find A Way”. Op de imposante gastenlijst komen we onder meer Steve Gadd (drums), Kenny Baron (piano), Kamasi Washington (sax) en de toetsenisten Chick Corea en Robert Glasper tegen. Jazzmuzikanten dus en niet de minsten. De muziek balanceert dan ook constant op het snijvlak van soul en jazz en is het beste te vergelijken met Marvin Gaye’s album “What’s  going on” waarbij jazz er duimendik bovenop lag. Denk bijvoorbeeld aan de instrumentale invulling van “Save the Children” en je weet ongeveer waar je het, muzikaal gezien, moet zoeken. Het is echter ook het ogenschijnlijke thema van de plaat dat een duidelijke associatie oproept met Gaye’s meesterwerk uit de begin jaren ’70. Naast een aantal eigen tracks, behoudens het voortreffelijke en ruim acht minuten durende “Sacred sounds” zijn deze instrumentaal, heeft Bailey gekozen voor een aantal covers met vooral sociaal-maatschappelijke teksten.

Zo opent het album met “Billy Jack” van Curtis Mayfield. Een nummer, en dit blijft helaas actueel, over het gebruik van vuurwapens door burgers. Ook Mayfield’s “We’re a winner”, een “Black Pride” lied, wordt op een uitstekende manier gecoverd. Eigen, instrumentale tracks als “Brooklyn Blues”, getuigen eveneens van die maatschappelijke, kritische bril waardoor Bailey hier wenst te kijken. Ondanks dat het album een behoorlijk aantal covers bevat wringt dat nergens. Zo trekt hij  “Once in a lifetime” van Talking Heads op een zeer bijzondere manier naar zich toe. Het start ingetogen met een ritme waarop Massive Attack eind jaren ’90, ten tijde van “Mezzanine”, het patent op had. Maar het nummer ontvouwt zich steeds meer. Naar het einde toe wint de jazz steeds meer terrein en ontaart het in een heerlijke jamsessie met zeer fraai pianospel. Dat liefde, in zal zijn vormen, een belangrijke rol speelt mag, gelet op de titel van het album, duidelijk zijn. Persoonlijke liefdesperikelen worden bezongen in “Just to keep you satisfied” van, inderdaad, Marvin Gaye. De eerste aanzet van dit lied werd eind jaren ’60 gemaakt door Marvin en Anna Gaye. Maar Marvin Gaye paste het lied aan voor het album “Let’s get it on” uit 1973 toen hij aan het begin van zijn vechtscheiding met zijn toenmalige vrouw stond. Het moment waarop liefde soms nog haar gezicht lied zien: “Though the many happy times we had / Can really never outweigh the bad / I never loved nobody / Like I love you, baby.” Bailey zingt dit waanzinnig goed waarbij hij, zoals Gaye dat ook deed,  moeiteloos schakelt tussen zijn gewone en bekende falsetstem. Het fraaie titelnummer, waarbij Casey Benjamin de Vocoder hanteert, sluit de cd af. Het zal geen toeval zijn. Hoop, in de vorm van liefde, laat uiteindelijk zijn gezicht zien. 

Dat Philip Bailey niet heeft gekozen voor muziek die volledig in het verlengde ligt van Earth, Wind & Fire ligt is prijzenswaardig. Dat was namelijk een eenvoudige en, financieel gezien, aantrekkelijke keuze geweest. Met deze bijzondere plaat weet hij, in ieder geval mij, volledig te overrompelen. Een cd die, getuige de instrumentale ruimte die wordt geboden, net zozeer als een jazzalbum door het leven kan gaan als dat daar de sticker soul op wordt geplakt. Maar het is vooral het hoge niveau dat erg veel indruk maakt. Alleen jammer dat ik dit album maar zelden tegenkom in platenzaken. Terwijl Bailey nu toch niet de meest onbekende muzikant is die op deze aardkloot rondloopt. Opmerkelijk. Het zou Bailey en de verkoop van dit muzikale diamantje ernstig parten kunnen spelen. Dat zou doodzonde zijn want veel betere platen dan deze zul je dit jaar niet tegenkomen. 

Label:
Verve/Universal