71PkUZfxE8L._SL1000_

Madeleine Roger

Cottonwood

Categorie:

door Rein van den Berg

25-02-2019

Volstrekt afkicken is nog een dingetje. Een leven zonder muziek is geen optie. Dat de vorm verandert daarmee kan ik leven. Dat gezegd hebbende, dit cd’tje van Madeleine Roger is wel verhipte smaakvol samengesteld. Enigszins arty, maar nog wel dusdanig visueel begrijpelijk dat ik er mee uit de voeten kan. De uitgerekt figuur doet mij denken aan afbeeldingen zoals men die maakte rond de middeleeuwen. Artwork is van Sofia Bonati. Voor een ieder die de klankkleur van Madeleine Roger heeft vergeleken met Joni Mitchell? Ik kan dit volmondig beamen, dan wel bevestigen. Niet zo zeer Joni uit haar vroegste periode, en ook niet haar rokerige nadagen. This Way For Me ademt referenties aan Joni. De Canadese rurale muziek geniet bij mij de voorkeur boven zijn Amerikaanse equivalenten. Het zal zijn omdat de Canadese volksaard mij persoonlijk meer aanspreekt. Uieraard is deze conclusie kort door de bocht, en voorzien vaneen eng brilletje, maar onwillekeurig komen de Canadezen hier opvallend vaak naar boven drijven. Ik luister graag naar hun muziek. Nagenoeg zonder verwachtingen heb ik deze cd aangepakt. Ik kende uiteraard wel het duo RogerRoger en hun cd Fairweather, maar eerlijkheid gebied te zeggen dat ik het product van broer en zus uit Winnipeg te weinig aandacht heb geschonken. Oppervlakkige luistermomenten wisten niet snel genoeg mijn enthousiasme te prikkelen. Binnen het recent beschikbare aanbod was dit voor mij de meeste intrigerende. Ik vermoedde dat Cottonwood degene zou zijn voor de meeste verrassing zou gaan zorgen. En die inschatting blijkt niet verkeerd. Sterker, hij overtreft mijn verwachtingen. Prachtige basale songs met pakkende tekstflarden in mooie bewoordingen een verhaal tot leven wekken zoals in Soldier Song. Another Day Goes By and I Find That You Are a Stranger To Me. Nu is dit bij mijn weten het debuutalbum van deze Canadese, maar verrassingen zullen zelden aangenamer zijn. Klein gehouden instrumentatie, zodat een prachtig instrument als de cello de aandacht krijgt die het verdient in een nummer als This Way For Me. Zit je nog op een leuke aanrader te wachten zo in het nieuwe jaar? Overweeg om de cd van Madeleine Roger wat aandacht te schenken. Luisteren moet voldoende zijn.