Mandolin Orange: Tides of a Teardrop

Het tweetal Andrew Marlin en Emily Frantz geven andermaal uiting aan hun gevoelens in zelfgeschreven teksten en muziek. Voor mij persoonlijk vind ik in hun oeuvre een element van rust, dit nieuwe album niet uitgezonderd. Ik had mijzelf in het afgelopen jaar gewillig laten meesleuren door een veelvoud aan factoren, terwijl ik er verstandig aan had gedaan om in een eerder stadium mijn grens te trekken. Naast een veeleisende werkgever waren er vooral plezierige activiteiten die ik vanuit een kromme perceptie niet kon laten schieten. Het werd tijd voor prioriteit. Tides of a Teardrop, hun zesde plaat, gaat over verlies en acceptatie. Andrew Marlin verloor zijn moeder relatief jong. It’s hard to hide I miss her so zingt hij in Late September. Een associatief mechanisme dat als schijnbaar vanuit het niets een gevoel van gemis oproept. Ongetwijfeld een voor ieder herkenbaar fenomeen. Naast het voortkabbelende tempo, de zang van vooral Marlin ben ik vooral verknocht aan diens getokkel op de mandoline, of Emily´s aandoenlijke vioolspel, zoals in Time We Made Time. Wanneer ik naar hun concertdata kijk dan blijft weinig tijd over. Van begin februari tot medio maart zitten ze vol. Voordat ze naar Nederland komen schieten ze nog vluchtig langs Zweden en Duitsland ter promotie van deze nieuwe aanwinst. Golden Embers, het openingsnummer, zegt het verkort. Een paar treffende zinnen zijn daarbij voor mij voldoende. Loss has no end, it binds to our connection. We don't speak of it, we don't even try. If you could help me to share the trouble. Concertdata: Oosterpoort, Groningen: 10 mei 2019Paradiso, Amsterdam: 12 mei 2019

Mandolin Orange: Tides of a Teardrop

Rein van den Berg

19-1-2019