a2851154528_10

Matt Harlan

Best Beasts

Categorie:

door Rein van den Berg

15-07-2019

Verdorie, laat Matt maar schuiven. Hij is super geïnspireerd op Best Beasts, zowel muzikaal als tekstueel. Hij heeft zijn grenzen verder opgerekt. Werkt als vanouds vanuit de folk-georiënteerde countryhoek, maar is daarbij op momenten dansbaar te noemen. Met funky basloopjes (Glenn Fukunaga) en blazertjes. Hij legt Amerika onder het vergrootglas en is kritisch. Gelukkig maar!

So This is America — Standing in line.
John Wayne ain’t dead, and the markets are fine,
But the bullets cost money,
And I ain’t got a dime. 
We’re all stallions, spooked and wild in the stall.
Soliders — too quick on the draw.
Children left wondering, What’s that I hear down the hall? 

Nou was ik al eerder onder de indruk van Matt Harlan op eerdere albums, maar hier lijkt hij een serieuze groeispurt te hebben doorgemaakt. Wellicht moet ik nodig weer eens terugpakken op oudere titels van Matt, maar ik krijg de indruk dat zijn composities knapper in elkaar steken dan voorheen. Tijdens één van mijn speelbeurten had ik zowaar een associatie met Jackson Browne (in het piano-gedreven nummer Somebody Else)

But love is just a name.
That fades away ‘til you can hardly tell.

Pedalsteel is niet verdwenen, echter de gehele klankkleur is vooral breder geworden. Ene Kelley Mickwee vult aan op vocalen, BettySoo is erbij, en ook Libby Koch is van de partij. En Matt die legt zijn vergrootglas op willekeurig zere plekken. Hij schroomt daarbij niet zijn woorden te voorzien van een lekker upbeat, zoals in Low Pressure

Can you hear the engine revving? Burning outta control? People screaming on the sidewalk. Somebody gonna lose their soul. Tiki torches on the TV. Waiting on the President. Don’t know what to tell my little boy, Or where 60 years of progress went…
What’s the difference ‘tween pride and hate? Just a little bit of sin. Hot water, low pressure. Makes the whole world start to spin.

Best Beasts is een coherent geheel. Like Lightning (Way Out of Town) is, wat mij betreft, een regelrechte hit. Een nummer gedragen door de weelderig aanwezige toetsen van Stefano Intelisano. Matts zang, wellicht een bijna te verwaarlozen factor, maar niet onbelangrijk, blijft mij boeien. Gravity weet ondanks zijn korte speelduur te imponeren, het nummer wordt opgesierd door Rick Brotherton kundigheid op klassieke gitaar. Het titelnummer  zorgt voor de broodnodige power, voortgestuwd door Jon Dee Graham op elektrische gitaar.

Best Beasts is een bijzonder complete plaat van Matt Harlan en de zijnen. Zo eentje waar je oprecht blij van wordt. Dit zijn het soort platen die je in huis haalt, omdat ze ertoe doen!