Memory Streams

a3997845016_16

Portico Quartet

De naam van het Londense Portico Quartet verwijst naar de portiek, waaronder de band moest schuilen na een vanwege regen afgeblazen optreden in Italië. Het kwartet werd in 2005 opgericht door hangspeler Nick Mulvey en bestond toen verder uit  Jack Wyllie (saxofoon), Milo Fitzpatrick (contrabas) en Duncan Bellamy (drums). In 2011 ambieerde Mulvey echter met succes een singer-songwritercarrière en werd vervangen door Keir Vine.

Met groeiend succes bracht men reeds drie ep’s en een livealbum uit, bovendien wordt Memory Streams intussen al het zevende reguliere album. Het debuutalbum Knee-Deep in the North Sea uit 2007 leverde meteen een nominatie voor de prestigieuze Britse Mercury Prize op. Hun albums verschenen op gerenommeerde labels als Peter Gabriel’s Real World Records en Ninja Tune. Het experiment werd op die albums nooit geschuwd, in de loop der jaren was zowel een meer elektronisch als een meer akoestisch geluid te horen. Ook werden de grenzen tussen jazz, minimale muziek, ambient en zelfs house verkend en vermengde men dat tot een uniek, dromerig en fris klinkend geheel.

Een opvallende rol in hun muziek is weggelegd voor het moderne instrument de hang. De hang werd in het jaar 2000 geïntroduceerd in Bern, Zwitserland. Hang betekent hand in het dialect van Bern. Als voorbeeld van de hang fungeerde vooral de steeldrum, maar ook de gamelan en gong. Op hun nieuwe album wordt vooral het grensgebied  tussen jazz en minimale muziek op vaak hypnotiserende wijze verkend. Ondanks dat ze instrumentale muziek maken, is hun populariteit groot en staan ze in grote zalen als De Roma. Memory Streams bewijst dat er nog geen spatje sleet zit op de experimenteerdrift van het kwartet en klinkt men anno 2019 nog steeds even verfrissend en vernieuwend als in hun begintijd.

Portico Quartet live: 
13-11 AMSTERDAM: Super Sonic Jazz Festival
21-11 BORGERHOUT: De Roma
15-01 BRUSSEL: Flagey

Memory Streams
Portico Quartet

Theo Volk

16-9-2019


Label:
Gondwana


Releasedatum:
04/10/2019