81LNq85cWkL._AC_SL1200_

Jim White

Misfit’s Jubilee

Categorie:

door Rein van den Berg

29-10-2020

Jim White is de artiestennaam van de Amerikaan Michael Davis Pratt. Multi-getalenteerd volgens eigen zeggen, maar ik ken hem primair van zijn muziek. Hij heeft het begrip americana, wat mij betreft, verder uit zijn voegen weten te rekken. Het liefst op veilige afstand van conventionele muziek. Desnoods vergroot hij zijn zeggingskracht met allerlei toeters en bellen.

Ook het album Misfit’s Jubliee laat zich om die reden niet alledaags noemen. Een albumtitel die hem op het lijf geschreven is, aangezien deze misfit een feestje lijkt te willen vieren. Blaasinstrumenten spatten de pan uit op deze plaat, die hoofdzakelijk tot stand is gekomen in opnamestudio Caporal te Antwerpen. Wanneer je denkt dat een volledige band aanwezig is dan is dat een misvatting. Behalve Jims vast drummer Marlon Patton zijn twee Belgische musici van de partij. Op banjo en gitaar laat zich beluisteren Geert Hellings en als toetsenist en bassist springt bij Nicolas Rombouts. Gezamenlijk zoeken deze musici de grenzen op van Jim White’s muzikale fantasie. Qua vindingrijkheid, maar voor het overige gaat de vergelijking mank, moest ik een paar keertjes denken aan Captain Beefheart. Alles wordt uit de kast gehaald!

White heeft al de nodige prachtige albums gemaakt, en dit is daarop beslist geen uitzondering. Qua teksten is dit wederom om je vingers bij af te likken. Hij legt de zwakheden van de Amerikaanse samenleving met zijn zwarte humor moeiteloos bloot. Eigenlijk valt er weinig te lachen in het meest politieke nummer, The Divided States of America. Jims teksten en muziek zullen je andermaal laten duizelen vanwege hun veelzijdigheid. Wrange humor, joligheid en zelfspot. Links en rechts tikt hij je om te oren. Zijn gedrevenheid is welhaast euforisch. Vanaf de prachtige opener heeft dit album je bij de kladden. En, eerlijk gezegd, hoe kan dat ook anders met een Monkey In a Silo. Jim White gaat helemaal los op Misfit’s Jubilee, en het zou mij verwonderen wanneer hij je niet meesleurt in zijn dadendrang. Mocht je zijn muziek nog niet kennen dan wordt het tijd om in te stappen.

Label:
Loose Records


Releasedatum:
30/10/2020