MOCT: Look at the Time

Categorie:

door Rein van den Berg

12-05-2010

Men Of Considerabel Taste luidt de naam die schuil gaat achter de afkorting MOCT. Binnen de blueswereld nou niet echt een voor de hand liggende naam zou je zeggen. Vanochtend hun CD Look at the Time blind in de speler van mijn auto geduwd. Het weer was onaangenaam, en de weg voor me was lang en troosteloos. De ideale bodem voor een dynamisch stukje blues. Niet ieder bluesuiting classificeer ik voor mijzelf op dezelfde manier, maar dit was exact de juiste sound die ik wenste te horen. Niet diepgravend, maar bruisend en gepassioneerd. Dat de heren hun vakgebied onder de knie hebben is eenduidig, want ze klinken zonder twijfel zeer overtuigend. Big Pete, oftewel Pieter van der Pluijm, blaast naast de vocalen een venijnig stuk mondharmonica. Sander Kooiman laat zich evenmin onbetuigd op gitaar, en om het geheel te vervolmaken ondersteunen Jules van Brakel (bas) en Joost Tazelaar (drums) met een pakkende ritmische stuwing. Een band waarbij de mannen elkaar onderling stimuleren, want de aanwezigheid van de instrumenten klinkt behoorlijk evenredig. Pure muziek, gedreven en prima op elkaar afgestemd. Look at the Time bevat 10 nummers, waarvan drie covers. Al luisterend hoorde ik meteen de geest van Tony Joe White in I Want You, en ook de schitterende compositie van Blood, Sweat & Tears frontman Al Kooper was voor mij geen onbekende. I Love You More Than You’ll Ever Know blijft een voortreffelijk nummer, ook in de uitvoering van MOCT. Way Down South van Lester Butler kende ik niet, daarin schiet mijn kennis van de blues ongetwijfeld te kort. Wat ik wel weet, is dat MOCT een uitstekende Nederlandse band is. Ze schijnen het live prima te doen. Rauwer dan op de plaat las ik ergens, en dat kan allerminst kwaad.