lechner-cout-moder-cant

Anja Lechner / Francois Couturier

Moderato Cantabile

Categorie:

door Ed Muitjens

28-10-2020

Het is allemaal de schuld van John, de nestor van de digitale tuin Johnny’s Garden. Zijn bijnaam “De tuinman” is door de jaren heen een Geuzennaam geworden die hem past als een jas. Of liever gezegd als een tuinbroek. Want daar waar muziekliefhebbers komen en gaan en ook weer soms terugkomen onderhoudt hij consequent zijn hof. Nog steeds wiedt hij onkruid, zaait hij nieuw geschreven artikelen en recensies en neemt hij met enige regelmaat de tuin onder de schop. Hoewel John en ik niet ver van elkaar wonen zien we elkaar niet veel. Bellen doen we wel regelmatig. Gewoon, om even te horen hoe het gaat. En natuurlijk komen we tijdens die gesprekken uit op muziek. Delen we tips. Uiteraard deel ik, aangezien John inmiddels “Facebookloos” is, ook de tips die ik aldaar tegenkom zoals de cd die Hans Janssen onlangs plaatste op zijn tijdlijn: “Lines made by walking” van John Luther Adams.

Deze week sprak ik John weer eens. Ik schreef al: “het is zijn schuld.” Hij maakte me namelijk attent op het feit dat celliste Anja Lechner weer samen een album heeft gemaakt met pianist Francois Couturier. Nu spelen die twee wel vaker samen zoals in het Tarkovsky Quartet, een ensemble van piano, cello, accordeon en saxofoon. Het gelijknamige album uit 2007 is ongekend mooi. Maar omdat John het specifiek had over een nieuwe release van de tandem Lechner/Couturier trok ik vrijdagmorgen nog eens hun eerste samenwerking “Moderato Cantabile” uit 2014 uit de kast.

Anja Lechner & François Couturier – Lontano

Het is bijna vanzelfsprekend dat die plaat is uitgebracht op het ECM label. Het kwaliteitslabel staat niet alleen voor doorgaans prima releases, maar ook voor een hoogstaande geluidskwaliteit. En “Moderato Cantabile” laat niet alleen prachtig spel horen maar is ook uitstekend geproduceerd. Dat ik de cd de gehele middag rondjes in onze cd-speler heb laten draaien spreekt misschien wel boekdelen.

Nu heb ik onlangs begrepen dat er, met betrekking tot ECM, nogal wat distributieproblemen zijn waardoor ik (nog) niet de hand kan leggen op dat nieuwe album van Lechner en Couturier. Tot die tijd zal “Moderato Cantabile” nog wel een paar keer voorbij komen, verwacht ik zo. Overigens zag ik aan een sticker dat ik de plaat in Leuven heb gekocht. Bij Sax Records gelegen aan de Parijsstraat 31. Ook al een aanrader. Normaal verwijder ik die stickers. Nu niet. Omdat de wereld er over een half jaar misschien wel heel anders uit kan zien en een prachtig platenzaakje als Sax misschien wel is verdwenen. Het enige dat ik kan doen is hopen. Hopen dat ook Sax Records weet te overleven. Inderdaad, “for what are we without hope in our hearts.”